Ženske tajne
1

Najčešće greške koje pravimo pri manikuri

Klix.ba
Fotografija: Pixabay
Fotografija: Pixabay
Otkako je uređivanje noktiju postalo sveprisutno na društvenim mrežama, mnogi su povećali brigu o svojim noktima. Neke žene posjećuju salone, dok neke savjete traže na internetu te same obavljaju taj posao. Međutim, ukoliko niste izvježbali tehniku manikure možete pogoršati vaš izgled, te ugroziti vaše zdravlje.

Jako je bitno obratiti pažnju na dezinfekciju i čišćenje pribora za nokte. Kroz istraživanja je utvrđeno da se na koži oko noktiju skuplja najveći broj bakterija te ako se pribor ne čisti redovno moguće je dobiti veću zarazu. Pribor je preporučljivo čistiti alkoholom.

Skraćivanje zanoktica i kožice oko noktiju je jako kompleksna stvar, te je vrlo lako pogriješiti u ovom procesu.

Mnogi ljudi misle da je ispravan način upravo rezanje kožice oko noktiju, međutim utvrđeno je da upravo na ovaj način stvaramo pogodno tlo za razvijanje bakterija zbog kojih će kožica narasti još neurednije nego prije.

Preporučljivo je koristiti pribor kojim se kožica može gurnuti prema gore, te se na ovaj način nokti i prsti štite od infekcije.

Mnoge žene ne koriste bazni lak jer misle da na taj način samo troše više vremena na lakiranje noktiju, međutim bazni lak u većini slučajeva održava lak duže na noktima te je jako preporučljivo koristiti ga.

Istraživanjima je utvrđeno da na ovaj način manikura može trajati čak sedmicu duže nego inače.

Ukoliko pri lakiranju obojite dio prsta, koristite štapiće za uši jer sa njima na najprecizniji način možete ukloniti višak laka prije nego se skori.

Pri turpijanju noktiju nije preporučljivo pomjerati turpiju gore-dole, nego u kružnom smjeru. Turpijanje u pogrešnom smjeru može oštetiti vaše nokte i pokvariti cijelu manikuru. Potrebno je turpijati u smjeru kazaljke na satu, te se na ovaj način štiti jačina noktiju ali i štedi na ponovnom posjećivanju salona.

Postoji mit da se lak na noktima brže suši u hladnoj vodi, međutim, hladna voda nokte čini tvrđim te ih uopće ne suši. Ukoliko nokte sušite u hladnoj vodi, izlažete se riziku da se boja brže odlijepi jer se nikada nije potpuno osušila nego samo stvrdnula. Nokte je najbolje sušiti prirodnim putem, ili fenom ako ste u žurbi.

Naposlijetku, nikada nemojte tresti bočicu laka jer ovaj potez miješa vazduh u bočici sa lakom, što stvara male balončiće koji se poslije ne mogu tako lako ukloniti sa noktiju.