Tri stvari su bitne
14

Na šta trebate posebno obratiti pažnju kada kupujete odijelo

Klix.ba
Kupovina odijela lagan je posao za većinu ljudi. Standardni krojevi i standardne veličine dobro će stajati skladno građenim osobama pa one mogu pokupiti i odijela s vješalice.

Međutim, danas sve češće srećemo muškarce koji imaju jaku građu ili karakteristike koje su malo iznad prosječne skale, kao što su neujednačena ramena i veoma duge ruke.

Ako sebi možete pruštiti, najbolje bi bilo da kupite odijelo sašiveno po mjeri. Nije skupo kao što mislite, međutim, morate izdvojiti gotovo dvostruko više novca nego što biste izdvojili kada kupujete fabrički šiveno odijelo.

Deutsche Welleov stručnjak za poslovno odijevanje Gerhard Elfers je u prodavnici specijaliziranoj za prodaju odijela upitao prodavača na šta treba obratiti pažnju kada kupujete odijelo.

"Postoje tri stvari na koje trebate obratiti pažnju kada kupujete odijelo: širinu ramena, prsa i okovratnika", rekao je prodavač odijela Alex.

Što se tiče širine ramena naramenica se treba uklopiti tačno do ivice ramena. Pazite i na okovratnik. Ako se okovratnik sakoa ne slaže s okovratnikom košulje jednostavno ga ostavite i ne kupujte.

"Pazite i na prsa, ako su reveri izbačeni kada normalno stojite, ta veličina nije za vas. Sljedeća je dužina sakoa. Ako ispod sakoa možete saviti prste onda je ta veličina perfektna za vas", savjetuje Deutsche Welleov stručnjak za poslovno odijevanje Gerhard Elfers.

I na kraju dužina pantalona. Savršena dužina treba da dodiruje tek vrh jezika vaših cipela. To je prava dužina.