Podrška bolnicama
41

Modna kuća Chanel pomaže Francuskoj u borbi protiv koronavirusa

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Modna kuća Chanel također se uključila u borbu protiv koronavirusa. Chanel se u Francuskoj priprema za lansiranje maski. Luksuzna modna kuća trenutno radi na prototipovima koje će francuske vlasti potpisati.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran rekao je da Francuska trenutno koristi 40 miliona maski za lice svake sedmice i da je naručila više od milijardu, uglavnom iz Kine, piše Harper's Bazaar.

"Danas mobiliziramo naše partnerske proizvođače i timove, uključujući blizu 150 stručnjaka za šivanje iz radionica Haute Couture, Ready-to-Wear i Maisons d'Art, kako bi se proizvele zaštitne maske i haljine", rekao je modni predsjednik mode Bruno Pavlovsky.

Potvrdio je da su započeli postupak odobrenja kod vlasti i da će pokrenuti proizvodnju čim prototipi budu odobreni.

"Chanel je odlučio dati svoju podršku bolnicama i zdravstvenim strukturama tako što je finansijski dao 1,2 miliona eura za hitni fond kreiran od Fondation de l'AP-HP (sistem javnih bolnica grada Pariza), fondacijski Georges Pompidou i SAMU (francuske hitne službe). Ti će iznosi biti iskorišteni za podršku zdravstvenim radnicima koji su od početka epidemije na prvoj liniji fronta", objasnio je Pavlovsky.

Ova modna kuća također je potvrdila da će nastaviti zapošljavati svojih 8.500 zaposlenika u Francuskoj, uprkos izazovima koje je pandemija postavila poduzećima.

Burberry sada kreira bolničke haljine i maske za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), dok Christian Siriano i Brandon Maxwell čine isto kako bi pomogli medicinskom osoblju u SAD-u.