U sarajevskom BKC-u
185

Modna dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović predstavila kolekciju "Urban- Etno"

M. A.
Bosanski kulturni centar u Sarajevu sinoć je bio ispunjen poznatim licima i mnogim zaljubljenicima u modu, koji su došli pogledati novu kolekciju Emine Husedžinović-Ibrahimović.

Dvije decenije angažiranog djelovanja u području modnog dizajna, mnogobrojne samostalne modne revije kao i projekti Eminu Husedžinović-Ibrahimović su etablirali kao jednu od naših najistaknutijih modnih dizajnerica.

Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom utemeljenim na visokim estetskim kriterijima vrlo vješto u postmodernističkoj maniri reinterpretira elemente prošlosti stavljajući ih u savremeni kontekst.

Njen doprinos afirmiranju bh. modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je i nazivaju čuvaricom bh. tradicije.

Nova kolekcija "Urban-Etno" nadahnuta je bh. naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter. Prvi dio kolekcije oblikovan je upotrebom kolorističkih akcenta baziranih na komplementarnim odnosima intenzivnih hromatskih vrijednosti.

Princip monohromije i komplementarnosti se u konačnici smiruje reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog. Silueta pješčanog sata naglašava ljepotu ženskog tijela i ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju i šarm svake dame. Upotrebom različitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta. Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bh. etnologije.

Kolekcija "Urban –Etno" kao sublimacija dosadašnjeg kontinuiranog rada potvrđuje dosljednost autorice u problematiziranju odnosa savremenog i tradicionalnog. Transponirajući naslijeđene elemente kulture odijevanja u leksik savremenog modnog izraza ona postiže skladne i slojevite stilske sinteze.

Poznati kujundžija Omar Krasnić je na originalan način upotpunio njene kreacije svojim nakitom i modnim dodacima, i samim tim je tema bh. etnologije zaokružena upravo zanatom koji izumire.