Moda i ljepota
0

Mladi modeli nepoželjni

Sarajevo-x.com
Australska modna industrija odbacila je ranije planove da glavno lice godišnje modne revije bude četrnaestogodišnjakinji model. Ovaj potez je uslijedio nakon što su modni magazini odbili objaviti fotografiju djevojke zato što je premlada.

Organizatori australske modne revije planirali su četraestogodišnju Poljakinju Moniku Jagacik učiniti zvijezdom godišnjeg fashion showa u period od 28. aprila do 2. maja.

Urednici modnih magazina Vogue i Marie Claire prijetili su da će ukloniti glavni promotivni poster modnog događaja i pozvali su organizatore da slijede iste upute u Londonu i u Parizu, gradove u kojima vladaju restrikcije kada su u pitanju modeli ispod šesnaest godina.

“Ovo je daleko od onoga što je primarni cilj ovakvih modnih događaja, a to je prije svega prodaja odjeće ženama", izjavila je urednica australskog magazine Kirsty Clements.

Dodala je da takvu odjeću nose modeli koji nemaju razvijene grudi i da će, ukoliko se ne uvedu dobne restrikcije, sve te manekenke nestati sa scene onda kada im se počnu razvijati grudi i kukovi.

Urednica modnog magazine Maire Claire, Jackie Frank je izjavila da je bilo pitanje vremena kada će izdavači modnih časopisa i modne kompanije reagovati i odrediti da je minimalna dobna granica modela 16 godina, objavio je Reuters.

Organizator australskog modnog događaja je izjavio da je odlučeno da će ubuduće muški i ženski modeli morati imati najmanje 16 godina i da će renomirana modna agencija morati stajati iza njih ukoliko planiraju učestvovati na reviji.