Moda i ljepota
0

Mladi Kinezi podvrgavaju se mučeničkim operacijama jer žele biti viši

FENA
Kineske vlasti upozorile su građane da se ne upuštaju u rizične i opasne operacije produljivanja nogu, popularne među mlađom kineskom populacijom. Vlasti su se odlučile na taj korak nakon što su prijavljeni slučajevi operacija koje su imale katastrofalne posljedice.

Desetak se ljudi suočilo s potpunim izobličenjem tijela nakon operacije koja uključuje lomljenje kostiju nogu i njihovo istezanje ne bi li na taj način postale dulje, samo zato da bi na visini dobili nekoliko centimetara.

"Produljivanje nogu je ozbiljna ortopedska operacija, a ne estetska kirurgija", izjavio je glasnogovornik ministarstva Mao Qunan. On je također upozorio da takve operacije treba vršiti isključivo iz medicinskih razloga i u bolnicama koje za njih imaju dopuštenje.

Male kineske privatne klinike ovakve operacije nude bogatoj klijenteli koja je i inače sklona estetskim operacijama. Potražnja je dosta velika zbog činjenice da visina postaje jedan od ključnih faktora pri zapošljavanju.

Mnogi poslodavci od žena zahtijevaju da budu više od 165 cm, dok je poželjno da muškarci budu viši od 170 cm. Kinezi su iz toga razloga i najveći potrošači kalcija, s čime se liječnici također ne slažu tvrdeći da je opasno uzimati kalcij samo zbog visine.