Moda i ljepota
40

Miss svijeta 2016. je Stephanie Del Valle iz Portorika, Miss BiH bez značajnijeg rezultata

Piše: A. P.
(Foto: AFP)
Svijet ljepote dobio je večeras novu kraljicu. Njeno ime je Stephanie Del Valle, a dolazi iz Portorika. Predstavnica Bosne i Hercegovine, 19-godišnja Halida Krajšnik na 66. takmičenju najljepših djevojaka za Miss svijeta nije se plasirala u top 20.

Prošlogodišnja Miss svijeta Mireia Lalaguna iz Španije krunu je večeras u dvorani National Harbor u Washingtonu predala svojoj nasljednici koja je dočekala ne uspijevajući sakriti emocije. Nakon toga su sve djevojke izašle na pozornicu i držeći se za ruke otpjevale zajedničku pjesmu poslavši svijetu poruku ljubavi i prijateljstva. Pritom su najviše pažnje privlačile upravo prekrasna nova Miss svijeta u nježno rozoj haljini i njena grandiozna kruna.

Prije velikog finala 117 takmičarki tri sedmice su se vrijedno pripremale i učestvovale u nekoliko ostalih takmičenja. Sudije su procjenjivale učesnice na osnovu njihovih nastupa i u prethodnim izazovima koja su pred njih postavljana.

Miss Indonezije osvojila je titulu pobjednice takmičenja "Ljepota sa svrhom", a Miss Filipina je bila najbolja u oblasti Multimedije. Najtalentovanija je bila Miss Mongolije, dok je u sportu briljirala Miss Kukovih Otoka. Kineska predstavnica slavila je u takmičenju top modela.

Voditelji ceremonije Megan Young i Jason Cook prvo su proglasili top 20 djevojaka, a među njima su se našle predstavnice Mongolije, Indonezije, Filipina, Mađarske, Kenije, Portorika, Indije, Kine, Brazila, Australije, Dominikanske Republike, SAD-a, Slovačke, Belgije, Francuske, Koreje, Kukovih Otoka, Gane, Japana i Tajlanda.

Kada je izbor sužen, ostalo je 10 djevojaka - iz Indonezije, Belgije, Filipina, Kenije, SAD-a, Kine, Dominikanske Republike, Portorika, Brazila i Koreje uz Mongoliju koju je izabrala publika, da bismo na kraju dobili i top pet (Kenija, Portoriko, Indonezija, Dominikanska Republika i Filipini), a potom i pobjednicu iz Portorika te prvu i drugu pratilju - predstavnice Dominikanske Republike i Indonezije.

Uz predstavnicu BiH koja na ovom takmičenju ni u čemu nije briljirala, ni djevojke iz regije nisu zasijale, osim donekle predstavnice Hrvatske Angelice Zacchigne koja je pokazala dobre rezultate u sportu.

Takmičenje je prenošeno uživo u 200 zemalja svijeta, a pobjednica je uz dijamantsku krunu osvojila i novčanu nagradu od 94.000 dolara.