Korekcija nosa
502

Miss Earth BiH Verica Mihajlović poradila na izgledu, spremna za svjetsko takmičenje u Vijetnamu

Verica Mihajlović, Miss Earth BiH
Verica Mihajlović
Miss Earth BiH Verica Mihajlović vrijedno se spremala i radila na sebi uoči svjetskog takmičenja u Vijetnamu gdje će predstavljati našu zemlju, a tokom priprema podvrgnula se i korekciji nosa iz funkcionalnih i estetskih razloga.

Estetska operacija nosa može se povezati s funkcionalnošću, tako da se u jednom zahvatu rješavaju i estetsko i zdravstveno pitanje, odnosno devijacija septuma - na šta se Mihajlović i odlučila.

Cijeli proces podijelila je na društvenoj mreži Instagram, gdje ima više od 60 hiljada pratitelja. Danas je prirodni izgled gotovo trend pa pacijentice rijetko kad dođu stručnjaku s nerealnim zahtjevima.

"Kao mala imala sam nezgodu tokom igre i cijelo djetinjstvo sam imala problem sa disanjem. Ljekari su savjetovali korekciju nakon navršenih 18 godina. Unazad pola godine intenzivno sam tražila i raspitivala se gdje riješiti svoj problem, disati normalno i uraditi minimalne estetske korekcije. Moj izbor je pao na tim stručnjaka Naše male klinike. Oduševio me je profesionalni pristup, razgovor sa ljekarima i predivan ambijent klinike. Sada kada se pogledam jako sam sretna. Za manje od mjesec dana imam nos o kakvom sam maštala i što je najvažnije normalno dišem što nisam mogla više od 10 godina", objasnila je Verica, koja dolazi iz Foče.
Verica Mihajlović
Verica Mihajlović

Postoje neke stavke koje se moraju ispoštovati kod svake operacije, no nema jedinstvene metode kojom bi se korigovao svaki nos. Rinopastika i jeste jedan od najkompleksnijih zahvata u plastičnoj hirurgiji.

"Veliki je izazov nas kao stručnjaka raditi operativni zahvat kod osoba koje su izabrane za Miss ili se bave javnim, medijskim poslom. Operacija nosa korišćenjem ultrazvučne PIEZO tehnologije predstavlja izuzetno efikasnu, preciznu i bezbjednu hiruršku tehniku. Njene prednosti su višestruke, kako za hirurga, tako i za pacijenta. Piezo ili ultrazvučna rinoplastika predstavlja trenutno najnapredniju tehniku za minimalno traumatsko reoblikovanje nosnih kostiju. Ultrazvučni aparat je opremljen mnoštvom različitih nastavaka koji mogu da vrše precizno sječenje kostiju nosa, bez oštećenja okolne sluznice i mekih tkiva", izjavio je plastični hirurg Adnan Zećo jedan od hirurga Naše male klinike.

Mr. sci. dr Adnan Zećo
Mr. sci. dr Adnan Zećo

Piezo rinoplastika nježnija je tehnika koja hirurgu omogućuje veću preciznost. Manje je oteklina i modrica, a neki pacijenti smatraju da gotovo da i nema modrica. Tehnika čekića može rezultirati određenim pucanjem kosti i nenamjernim prijelomima, što se piezo tehnologijom izbjegava.

Također, ona omogućuje oblikovanje na način koji nije moguć ni sa finim alatima. Uz piezo metodu, ne radi se trauma za okolno meko tkivo ili kožu pa su i oporavci kraći. Prosječan oporavak je već sedam dana, bez popratnih podljeva ili oteklina.