Moda i ljepota
5

Miss BiH za Miss svijeta ove godine obilježava 20 godina rada

Klix.ba
Izbor Miss svijeta postoji već 64 godine, a okuplja oko 160 zemalja svijeta. Satelitski prijenos izbora Miss Svijeta prenosi preko 300 TV stanica, te ima blizu 3 milijarde gledalaca, što predstavlja rekordnu gledanost u svijetu.

Direkcija izbora Miss BIH svake godine odabere neku od opće korisnih tema za cijelo društvo i zajednicu te ih promovira putem ovog najgledanijeg TV programa a time opravdava svoj epitet "Ljepota sa svrrhom".

Miss Svijeta - "Ljepota sa svrhom" ove godine sa zadovoljstvom objavljuje partnerstvo sa Indijskom regijom Shirpur, organizacijom koja transformira način na koji regija preživljava suše i održava život u sušnim sezonama.

Ovo partnerstvo će uznapredovati "Shirpur Model" (tako je nazvan ovaj revolucionarni sistem) na druga područja svijeta gdje postoji problem sa vodom.

Posjećujući ovu regiju na poziv Sri Chintana Patela i profesora Ravija Anudhea, timu Miss svijeta je predstavljen način na koji "Shirpur Model" sakuplja kišnicu.

Ovaj koncept je razvio geolog Suresh Khanapurkar uz podršku člana Indijske zakonodavne skupštine, Amrish Patel. Njih dvojica su bili pokretačka snaga ovog modela u obnavljanju ove regije.

Objašnjavajući ovaj koncept, Khanapurkar je rekao: "Većina Shirpura je izgrađena na vulkanskoj stijeni. Ta stijena je neprobojna, što znači da voda ne može kroz nju proći, tako da poslije velikih kiša i monsuna kiša jednostavno ode i zauvijek se izgubi. Kopanjem sloja zemlje gdje se voda može nakupiti i instaliranjem brana mi možemo stvoriti velike rezervoare vode. Mi znamo imati dan ili dva silovitih kiša koje su praćene sušom od dvije ili više sedmica. Te velike kiše se moraju uskladištiti pod bilo koju cijenu. Ovaj sistem funkcioniše".

Sa 135 brana momentalno u Shirpuru, ovim modelom se daje voda za svih 120,000 stanovnika ove regije i po uskladištenom nivou vode može da omogući vodu za sve njihove potrebe u naredne 3 godine što znači da stanovnici mogu da prežive nekoliko godina suše. Dodatno je i to da se podzemne vode podižu i Shirpur sada ima korist od 30 feet-a (engleska mjera) povećanog nivoa vode.

Dilip Patil, farmer iz sela Godi, blizu Shirpura, svjedok je ovim podacima. "Ja sada mogu posijati druge i treće usjeve čak i kada nema kiša, zato što imamo vode u obilju. Promijenilo je naše živote."

Govoreći u Mumbai na press konferenciji da pokrene inicijativu Miss svijeta 2014 Rolene Strauss iz Južne Afrike je rekla:

"Ja sam se začudila šta je Shirpur zajednica stvorila od ničega. Voda je život i oni je sada imaju u izobilju. Dolazeći iz Afrike gdje su glad i suša veliki problem, ja ne mogu prestati misliti na milione ljudi čiji životi bi se mogli promijeniti I spasiti ovom Shirpurovom metodom čuvanja vode. Čast mi je biti dio 'Ljepote s svrhom' koji je sada u saradnji sa projektom koji može promijeniti živote. Zajedno ćemo ovaj projekat dati cijelom svijetu: ovo je solucija mnogima koji pate. Učinjeno je I uistinu moguće".

Sistem razvijen u Shirpur nudi jedinstvenu priliku za mnoge zemlje, nudi povoljno rješenje da se dođe do čiste vode koja će koristiti za uzgoj usjeva I održavanje života. Julia je obećala da će upoznati Shirpur tim sa mnogim agencijama koji će s njima raditi preko njene mreže Miss svijeta u više od 140 zemalja.

Shirpur model se sadrži od sistema gdje su brane izgrađene u snižavajućem redu. Između svake brane je interval od 500m. Ispod svake brane je rezervoar širok 20 metara i dubok 6 metara. Kada kiša pada prvo se najviša brana napuni. Kada je ta brana puna onda suvišak vode iz te najviše brane ulazi u sljedeću nižu branu dok se ona ne napuni. U tom redu može da bude i do 30 brana. Taj proces se nastavlja dok se sve brane ne napune.

Ova tehnika najbolje radi u klimatskim zemljama koje imaju nejednake oborine, jako velike padavine praćene sušom.