Novi trend
0

Mini suknja i u četrdesetim

Sarajevo-x.com
Britanske žene sve se više osjećaju slobodnim da nose mini suknje sve do četrdesete godine života, rezultati su posljednje ankete koju je provela kompanija Debenhams.

Prije skoro 20 godina, samo mali broj žena se usudio nositi kratku suknju poslije tridesete godine.

"To je dobar pokazatelj kako je kod žena poraslo samopouzdanje i svijest o vlastitom tijelu. Ovaj trend će se nema sumnje nastaviti, pa će žene u u četrdesetim i ranim pedesetim smatrati mini suknju sastavnim dijelom svoje garderobe", stoji u saopćenju Debenhamsa.

Stručnjaci smatraju da je razlog ove promjene popularnost intenzivnog vježbanja i odlaska u teretanu, što ženama omogućava da održe skladnu figuru. Također, smatra se da sve veća samostalnost žena jedan od bitnih faktora pojave novog trenda.

Istraživanje je pokazalo da djevojke u prosjeku svoju prvu mini suknju kupe sa 16 godina. One u dobi od 16 do 19 postaju sve kraće i kraće, smanjujući dužinu sa 46 na 36 centimetara, dok najkraće suknjice od 32 centimetra obično nose 23-godišnjakinje.

No, dužina suknje se zatim blago povećava između 23 i 27 godina, prvenstvo zbog toga što djevojke u tom periodu imaju duge i stabilne veze, te nemaju potrebu da previše privlače pažnju.

No, u modernom vremenu žene i u zrelijim godinama se ne žele odreći omiljenog komada odjeće iz mladosti.