{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mikrovalna pećnica ubija kuhinjske bacile

S
25.1.2007. u 13:39
0
0
Mikrovalna pećnica ubija kuhinjske bacile
0
Mikrovalna pećnica ubija kuhinjske bacile
Spužve i kuhinjske krpe mogu biti prepune uzročnika raznih bolesti, virusa i bakterija. Prijedlog naučnika za njihovo eliminiranje je mikrovalna pećnica.
Naime, istraživači su natapali spužve i krpe u kanalizacijskoj tečnosti, koja je bila prepuna fekalnih bakterija, virusa, parazita i bakterijskih spora, uključujući i spore Bacillus cereus – koje su poznate kao veoma otporne na toplotu, hemikalije, pa čak i radijaciju.

Mikrovalna pećnica, podešena na maksimalnu snagu, u roku od dvije minute je ubila ili deaktivirala 99 procenata živućih patogena. Bilo je potrebno oko četiri minute da budu uništene i spore Bacillus cereus.

''Ljudi obično stavljaju svoje spužve i krpe u sudopere, ali ako ih zaista žele dekontaminirati, a ne samo očistiti, onda trebaju koristiti mikrovalnu pećnicu'', navodi Gabriel Bitton, profesor ekološkog inženjeringa sa Uinverziteta Florida.

Studija je objavljena u decembarskom broju magazina Journal of Environmental Health.

Druga istraživanja o ovoj temi su pokazala da su spužve i kuhinjske krpe uobičajeni prijenosnici opasnih patogena iz jaja, mesa i druge hrane. Vlažni objekti im pogoduju u razvoju.

Istraživači predlažu da se objekti prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu, trebaju nakvasiti, jer voda zagrijana u mikrovalnoj prećnici igra bitnu ulogu u sterilizaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: