Moda i ljepota
0

Mesne prerađevine povećavaju rizik od raka želuca

FENA
Što se više konzumiraju mesne prerađevine - slanina, kobasice ili dimljena šunka - to je veći rizik obolevanja od raka želuca, upozoravaju stručnjaci sa švedskog Instituta Karolinska.

Upoređujući rezultate 15 studija, švedski stručnjaci su ustanovili da se rizik od raka želuca povećava za 15 do 38 odsto sa svakih dodatnih 30 grama konzumiranih mesnih prerađevina dnevno, izvještava Rojters.

Rak želuca je, inače, četvrta vrsta raka po učestalosti, a u ukupnoj smrtnosti od kancera ima udio od gotovo 10 odsto.

Švedski stručnjaci, koji su obradili studije napravljene između 1966. i 2006. godine, kojima su obuhvaćena ukupno 4.704 ispitanika, tvrde da su rezultati do kojih su došli "nepobitni", odnosno da postoji veoma jasna veza između konzumiranja mesnih prerađevina i raka želuca.

Oni to pripisuju činjenici da su mesne prerađevine usoljene, često dimljene, ili sadrže nitrate, što sve ima za cilj da im se produži rok trajnosti, ali očigledno ne prija želucu.