Drugačije je lijepo
32

Manekenka s vitiligom oduševila pojavom na dodjeli nagrada

I. Bobeta
Instagram/Winnie Harlow
Instagram/Winnie Harlow
Na sinoćnjoj dodjeli nagrada American Music Awards (AMA), pažnju su privukle mnoge zvijezde, no u jednu od njih oči su bile posebno uprte.

27-godišnja manekenka Winnie Harlow na crvenom je tepihu zablistala u mini haljini prekrivenoj perlicama i sitnim draguljima.

Ova nimalo obična Kanađanka, privukla je svu pozornost i svojim primjerom dokazala koliko je lijepo biti drugačiji. Osim po izuzetnoj ljepoti Winnie je prepoznatljiva i po svojoj jedinstvenosti - naočigled nesavršenom kožom.

Bolujući od vitiliga, stanja koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože, mlada manekenka još od malih nogu je "obilježena" za čitav život.

Iako su joj mnogi govorili da neće uspjeti, to je nije spriječilo u ostvarivanju njenih snova.

Postala je svojevrsno zaštitino lice osoba sa istom dijagnozom, neprestano radeći na tome da okolina bolje prihvati ovu kožnu bolest. Danas odiše samopouzdanjem, a upravo zbog svoje neobičnosti važi za jednu od najprepoznatljivijih modela današnjice.

Sarađivala je s nekim od najvećih imena iz svijeta mode poput Victoria's Secreta, Marc Jacobsa, Moshcina, Desiguala, Nike-a, Tommy Hilfigera i sl., a krasila je i naslovnice svjetski poznatih časopisa. "Moje stanje nije utjecalo na moje samopouzdanje toliko koliko su to činili ljudi oko mene. Uvijek kažem da se treba fokusirati na svoje mišljenje o sebi, a ne na tuđa mišljenja", rekla je Winnie čiju je priču prvenstveno objavila novinarka Shannon Boodram.

Winnie je tada imala tek 16 godina i bio je to njen prvi shooting.

"Pozvala me i rekla da trebam nastaviti da se bavim manekenstvom, da me kamera voli i da sam prirodna. Vjerovala je u mene", kaže manekenka.

Vitiligo se očituje kada melanociti, ćelije odgovorne za pigmentaciju kože odumru i postanu nestabilne za funkcionisanje. Nešto više o tome možete pročitati ovdje.