Buduća pravnica
49

Manekenka Iman Karović: Ne zadovoljavam se mrvicama, želim živjeti punim plućima

Piše: E. Lj.
Nakon 2017. godine koju su obilježili brojni angažmani, snimanja i putovanja, mlada i perspektivna manekenka Iman Karović ove godine je odlučila napraviti kratku pauzu kako bi stigla završiti i nadoknaditi sve fakultetske obaveze.

No, ponude stižu sa svih strana, a neke je teško odbiti pa je Iman nedavno zablistala na reviji Adnana Hajrulahovića Haada.

S Haadom je sarađivala i ranije, a prije dvije godine također je nosila njegovu reviju.

"Adnan je autentičan umjetnik i dizajner s veoma zanimljivim kreacijama koje se izdvajaju iz mase. Samim tim, uvijek organizuje reviju koja bude na zavidnom nivou i publici priredi preformans koji se ne može toliko često vidjeti. Divno je raditi s njim jer uvijek vlada lijepa radna atmosfera", rekla je Iman.

Ljubav prema manekenstvu

Iako je u svijet modelinga ušla tek kada je napunila osamnaest godina, želja za bavljenjem manekenstvom javila se mnogo ranije.

"Adriana Lima i Candice Swanepoel su manekenke čiji sam rad pratila mnogo godina, jer sam uvijek bila očarana revijama Victoria’s Secreta. Na početku četvrtog razreda srednje škole sam upoznala svoju agenticu i nekako je od tada sve spontano krenulo", rekla je.

Prije tri godine predstavljala je BiH na izboru za Miss svijeta u Kuala Lumpuru i to je, priznaje nam, najljepše iskustvo koje je imala do sada.

"Imala sam čast da predstavljam Bosnu i Hercegovinu i mislim da sam nas dobro predstavila. Upoznati druge kulture, djevojke iz cijelog svijeta i steći prijatelje za cijeli život je ono što smatram najvećim bogatstvom", rekla je.

Nakon toga su uslijedili brojni angažmani, snimanja i putovanja, a Iman ističe da je manekenstvo zaista ozbiljna profesija i posao koji iziskuje mnogo truda, discipline i odricanja.

"Mnogi ne shvataju da je manekenstvo ozbiljna profesija, ali to je zato što vide samo rezultate rada. Nekada sam i ja tako razmišljala. Manekenke mnogo putuju, puno vremena posvećuju izgledu, mnoge obustave školovanje. Ja sam se sama više puta našla u iskušenju da pauziram studij, jer je teško raditi sve u isto vrijeme", bila je iskrena.

Govoreći o bh. modnoj sceni Iman kaže da BiH ima izuzetne mlade ljude, modele i dizajnere koji nemaju priliku pokazati svoj rad.

"Modna scena ovdje nije sjajna i naravno da uvijek može bolje, ali zbog situacije u kojoj se naša država nalazi te mišljenja koje vlada među ljudima kada je ona u pitanju smatram da možemo biti zadovoljni onim što imamo", naglasila je.

Obrazovanje je prioritet

Obrazovanje je njen prioritet i upravo zbog toga je odlučila napraviti pauzu u manekenstvu. Otkriva nam da, ukoliko sve planirane obaveze završi na vrijeme, na proljeće planira poslovno ići u Tursku.

"Planiram riješiti sve što mogu sada, kako bih se opet mogla posvetiti poslu i nadam se ići raditi u inozemstvo na proljeće. U međuvremenu ću raditi ono što mi se bude moglo uklopiti u raspored, jer pored modelinga tu su i blogerske obaveze, studij i mnoge druge obaveze", rekla je.

S obzirom na to da studira pravo pitali smo je da li se u budućnosti vidi u advokatskoj kancelariji ili na modnim pistama i ispred reflektora.

"Pravo mi je uvijek bilo interesantno i baš zato sam odlučila to studirati. Uvijek sam se mogla vidjeti kao neka advokatica pa se nadam da ću to i da budem, iako se nikad ne zna šta budućnost donosi", rekla je.

Ono što je sigurno je da ova lijepa dvadesetjednogodišnjakinja voli izazove, a kaže nam da se uvijek nada novim. Otkrila nam je i da bi u budućnosti voljela pokrenuti neki svoj biznis ističući kako se nada da će to biti njen idući najveći izazov i uspjeh.

"Nikada se nisam zadovoljavala mrvicama i uvijek sam željela živjeti punim plućima te iskoristiti sve prilike koje mogu da steknem nova životna iskustva. Želim da se u starosti mogu osvrnuti na svoj život i da budem zadovoljna životom koji sam vodila i odlukama koje sam donosila", rekla je Iman na kraju razgovora za Klix.ba.