Kreativna bh. umjetnica
419

Magija umjetnina Pleme Arnautalić traje godinama, svaki predmet ima svoju priču

L.K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U jednoj od glavnih sarajevskih ulica krije se mala galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH u kojoj je održana i izložba umjetnina Pleme Arnautalić. Svi ručno izrađeni predmeti su kreativni, posebni i svaki priča priču za sebe.

"Prije sam pisala poeziju, zatim sam bila novinarka na jednom većem bh. radiju. Poslije toga sam završila filozofiju i sociologiju. Međutim, uvijek me privlačio ručni rad", kaže Plema, supruga Ismeta Nune Arnautalića, jednog od osnivača kultne grupe Indexi.

Kako su nastale Plemine jedinstvene rukotvorine

Priča Pleme Arnautalić i njenih rukotvorina počinje prije 12 godina. Privlačili su je razni materijali te su je inspirisali da stvara nove stvari. Plema ne voli pravila, ne voli kada nešto mora da se pravi po kalupu i upravo su zato sve njene rukotvorine jedinstvene i unikatne.

"Prije nekoliko godina su me pozvali da napravim korice za jednu povelju koju su slali papi. Tada sam našla prelijepu kožu koja je savršeno odgovarala ideji koju sam imala u glavi. Kada sam završila taj projekt, ostao mi je jedan veliki komad kože, a u istom tom periodu sam sebi željela kupiti novu tašnu", priča umjetnica.

Idealnu torbu nije pronašla uprkos traganju kroz Sarajevo, cijelu BiH, ali i susjedne zemlje. Činilo se kao da svi imaju iste stvari, ništa nije jedinstveno.

"Odlučila sam sama sebi napraviti torbu i bila sam oduševljena rezultatom. Moja kćerka, koja je kostimografkinja, odnijela ju je na snimanje serije 'Žene s broja 13' gdje je torba osvojila srce glumice Mirele Lambić koja ju je poželjela zadržati za sebe", ispričala je.

Tako je počelo. Mirela je bila hodajuća reklama za Plemine torbe, nakon nje su je kupile i Plemine prijateljice i cijela priča uskoro je dobila nove tonove i boje. Kako Plema ističe, "rekla-kazala" najbolja je reklama, a uspjeh njenih rukotvorina najbolji je dokaz za tu tvrdnju.

Njen rad stigao je na ulice Kanade, Francuske, Italije...

"Moje tašne se sada 'šetaju' kroz Kanadu, Francusku, Italiju, Japan, Filipine... nevjerovatno. Meni najdraža torba otišla je u Italiju. Žena koja ju je dobila je direktorica jednog dizajnerskog studija. Kada je dobila torbu, nazvala me i vikala 'Mia borsa, mia borsa!'", kroz smijeh se prisjeća Plema.

Sav taj uspjeh i oduševljenje ljudi bili su podstrek da nastavi dalje. Iz mora kreativnosti i inspiracije rađaju se nove ideje te tako nastaje i novi nakit. Sve ideje dolaze iz same kože. Njen kvalitet, debljina, oblik i boja diktiraju kako će predmet izgledati.

"Nikada nisam napravila istu torbu ili nakit. Uvijek je to nešto drugačije. Kada mi neko naruči nešto, volim pogledati o kome se radi i onda početi proces kreiranja. Na koncu, torba koju pravim po narudžbi uvijek savršeno odgovara osobi kojoj je napravim", kaže Plema.

Možda najveća ljepota Pleminih torbi jeste činjenica da njen rad uspješno odolijeva zubu vremena i traje. Traje godinama. Njena prijateljica koja je torbu uzela prije 12 godina i danas je koristi. Kada je poželi promijeniti, uhvati se kako iz ormara izvlači Pleminu ljepoticu i ponovo je sa sobom iznosi vani.

Njene rukotvorine su najprije ljubav pa onda hobi. Nikada nisu posao. Ne kreira jer mora, nego jer želi. U početku joj je za jednu torbu bilo potrebno 15 dana, a danas maksimalno pet. Izbrusila je svoj zanat i vještine, ali ipak kaže kako još mnogo može uraditi i naučiti.