Tretman oklagijama
43

Maderoterapija, oblik masaže razvijen u Kolumbiji, sve popularnija i u BiH

Piše: L.K.
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
Maderoterapija ili oklagijanje je sve popularnije u svijetu, pa i kod nas. To je oblik masaže koji je razvijen u Kolumbiji a za izvođenje se koriste posebni masažeri napravljeni od prirodnog materijala. Osim što se koristi za uklanjanje celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima ali i za detoks organizma.

"Maderoterapija je poseban vid anticelulitne masaže koja se izvodi posebno dizajniranim oklagijama. Ona se razlikuje od klasične anticelulitne masaže po tome što se prije dolazi do vidljivih rezultata, posebno na bedrima i unutrašnjem dijelu nogu", rekla je za portal Klix.ba vlasnica salona "Moć dodira" Mirela Jahić- Čorbo.

Naša sagovornica je rekla kako ovaj tretman nije bolan ukoliko ga rade stručni ljudi, te tada ne dolazi do podliva.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Tretman traje od 20 do 40 minuta, a za trajne rezultate je potrebno deset tretmana, dok se već nakon četiri vide rezultati. Klijenti trebaju piti dva litra vode dok je tretman u toku", rekla je Čorbo.

Cijena tretmana je od 25 do 30KM, dok u nekim salonima može biti i 15KM.

Ilustracija: Promo Dalmatia
Ilustracija: Promo Dalmatia

"Ukoliko se redovno održava i dolazi na oklagijanje, celulit se nikako ne vraća", dodala je Čorbo.

Za ovaj tretman se koristi oko 20 različitih oklagija i rolera koji se koriste za različite dijelove tijela. Masaže se rade sa isključivo prirodnim materijalima, a naziv maderoterapije dolazi od riječi Madero što na španskom znači drvo.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Masaža oklagijama predstavlja stimulaciju limfnog sistema, a on je zadužen za izbacivanje toksina iz našeg tijela. Toksini se vrlo često zadržavaju u našem organizmu i stvaraju masne naslage koje nazivamo celulit. Postoje tri tipa oklagijanja, tretirati se mogu lice, tijelo i celulit na nogama. Nakon tretmana se ne preporučuje pretjerana fizička aktivnost, nego odmor i unošenje dosta tečnosti", navela je naša sagovornica.

Ukoliko ovaj tretman obavlja nestručna osoba, može doći do neželjenih posljedica. Ovim poslom se ne mogu baviti ljudi koji nisu prošli obuku. Glavne posljedice su veliki bolovi i podlivi na koži, jer se nekvalitetnim oklagijanjem može povrijediti tkivo i tada nema rezultata.

Svi koji se žele baviti ovim poslom moraju proći obuku ili kurs preko kojeg će naučiti kako da obavljaju ovaj posao. Zadovoljstvo klijenta je glavna i osnovna želja svakog salona.

Čorbo naglašava da je jako važno da svi koji žele raditi maderoterapiju pronađu adekvatan i provjeren salon, kako se ne bi doveli u situaciju da na njima radi neko ko ne zna obaviti posao kako treba. Ističe da, ako se proces obavi kako treba, maderoterapija može pomoći u opuštanju uma i tijela, razbijanju celulita, sagorijevanju masti, stimulaciji limfnog sistema, eliminaciju toksina, poboljšavanje cirkulacije i ubrzavanje metabolizma.