Jeste li ih probali?
150

Luksuz za pristojnu cijenu: Ovih 15 ženskih parfema iz Zare su imitacija onih dizajnerskih

I. B.
Zarini parfemi mirišu dosta slično, a neki i gotovo isto kao dizajnerske bočice © Shutterstock
Zarini parfemi mirišu dosta slično, a neki i gotovo isto kao dizajnerske bočice © Shutterstock
Jedan od osjećaja koji u nama budi posebnu dozu sreće je kada se namirišemo omiljenim parfemom. Međutim, bočice ovog zadovoljstva znaju biti prilično skupe, stoga nas uvijek obraduje kada nađemo način da mirišimo jedinstveno, bez da potrošimo sav novac iz novčanika. To je moguće i uz pomoć Zare.

Onda kada pronađete parfem koji vam savršeno odgovara, od njega se teško odvojiti, a neki su spremni izdvojiti i veće svote novca samo kako bi ga imali. Međutim, onima koji se "kupaju" u parfemu ne isplati se uzimati skupe bočice jer ih jako brzo i potroše.

Jedan od načina da mirišete "skupo", a da pritom ne potrošite previše novca krije se i u Zari, koja osim modernih odjevnih predmeta, u ponudi ima i kolekcije parfema koji su rađeni po uzoru na one u skupocijenim, dizajnerskim bočicama, te samim tim i mirišu vrlo slično njima.

U nastavku saznajte kojih to 15 Zarinih parfema podsjećaju na one poznate.

Zara Gardenia - YSL Black Opium

Gardenia odgovara Black Opiumu od YSL-a
Gardenia odgovara Black Opiumu od YSL-a

Zarinu Gardeniju često upoređuju s vječnim klasikom Yvesa Sainta Laurenta Black Opiumom, zbog nota bijelog cvijeća, vanilije i jasmina. Opojni cvjetni miris jantara savršen je za hladnije dane, jesen i zimu, a njegovi ljubitelji ga se ne odriču čak ni tokom vrelih mjeseci.

Zara Rose - Dior J'Adore

Rose odgovara J'Adoreu od Diora
Rose odgovara J'Adoreu od Diora

I elegantan i ženstven miris, Zarin Rose miriše prilično slično J'Adoreu od Diora. Cvjetne i tople note ribizle i božura u Zarinom parfemu slične su J'Adoreovim voćnim cvjetnim notama ruže, indijskog jasmina te bergamota koji odišu zavodljivom toplinom.

Zara Red Vanilla - Lancôme La Vie Est Belle

Red Vanilla odgovara Lancomeovom La Vie Est Belle
Red Vanilla odgovara Lancomeovom La Vie Est Belle

Cvjetno-voćno zadovoljstvo. Zarina Red Vanilla i Lancômeov La Vie Est Belle kao da hodaju ruku pod ruku što se tiče mirisnih nota. Prvi uključuje ribizlu, iris i vaniliju, dok se drugi također može pohvaliti paletom mirisa među kojima su iris i pačuli.

Zara Black Amber - Dolce & Gabbana The One

Black Amber odgovara Dolce & Gabbaninom The One
Black Amber odgovara Dolce & Gabbaninom The One

Zara Black Amber savršen je miris za one koji žele svoj stil podići na viši nivo, a najviše sliči prepoznatljivom mirisu parfema The One od Dolce & Gabanne. Ovaj miris je topao, ženstven i učiniti će da se osjećate kao da vam je dan upravo postao bolji.

Zara Femme - Dior Hypnotic Poison

Femme odgovara Diorovom Hypnotic Poisonu
Femme odgovara Diorovom Hypnotic Poisonu

Diorov nenadmašivi Hypnotic Poison navodno ima "brata blizanca" u elegantnom Zarinom parfemu Femme. Baršunasta baza bijelog mošusa i toplih drvenastih nota donosi najnježniji karakter ovom parfemu koji će obaviti sva vaša osjetila. Oni koji ga koriste, jednostavno znaju da je poslije korištenja ovakvog mirisa, jako teško preći na neki novi.

Zara Oriental - Victor & Rolf Flowerbomb

Oriental odgovara Flowerbombu
Oriental odgovara Flowerbombu

Flowerbomb je jedan od parfema koji vam "ostaju u nosu". Doslovno miriše na svježi vrt cvijeća, a isti takav je i Zarin Oriental. U bočici se spajaju mirisi koji stvaraju besprijekornu ravnotežu između slatkastkih i citrusnih nota.

Zara Deep Garden - Carolina Herrera Good Girl

Deep Garden odgovara Herrerinoj Good Girl
Deep Garden odgovara Herrerinoj Good Girl

Mnogi bi ovaj Herrerin parfem kupili samo radi bočice, no ako vam se njegov miris, koji je osvojio dame širom svijeta dopada više od samog, lako možete prevariti svoje čulo mirisa uz pomoć Zarinog parfema Deep Garden. Ovaj miris ima jako slične note, kao i baze poput originala.

Zara Cashmere Rose - Gucci Flora

Cashmere Rose odgovara Guccijevoj Flori
Cashmere Rose odgovara Guccijevoj Flori

Ako tražite idealnu zamjenu za ovaj Gucci parfem, definitivno će vam poslužiti Zarin Cashmere Rose. Ne samo da je pristupačan kada je riječ o cijeni, već je i njegova postojanost nešto jača, dok će vas njegov intenzivni cvjetni miris s primjesama mošusa naprosto osvojiti.

Zara Waterlily Tea Dress - Byredo Gypsy Water

Waterlily Tea Dress odgovara Gypsy Wateru
Waterlily Tea Dress odgovara Gypsy Wateru

Očigledni "duplikat" za kultni Gypsy Water od Byreda, ovaj Zarin parfem miriše na rapsodiju zelenila. S notama Vert De Bergamota, zelene metvice i mošusa, znatno je pristupačniji u usporedbi s Byredo parfemom, a odmah će vas osvojiti sličnošću na poznati miris.

Zara Gourmand Addict - Olympea Paco Rabanne

Gourment Addict odgovara Olympei od Paccoa Rabane
Gourment Addict odgovara Olympei od Paccoa Rabane

Olympea je sve što vam je potrebno kod jednog parfema - blaga i nenametljiva, a opet ona koja će još dugo za sobom ostaviti trag. Kao njen dvojnik među Zarinim parfemima smatra se Gourmand Addict koji također miriše poput punch koktela od citrusa, no s modernim i vibrantnim štihom.

Zara Violet Blossom - Thierry Mugler Alien

Violet Blossom odgovara Muglerovom Alienu
Violet Blossom odgovara Muglerovom Alienu

Zarin parfem Violet Blossom izvrsna je prevara za kultni Muglerov Alien čija cijena uopće nije mala. Kada ga nanesete, parfem ćete osjetiti gotovo cijeli dan, baš kao i original te se sa sigurnošću može reći da jednom od najpoznatijih parfema na svijetu možete uživati i za manje od 40 KM.

Zara Feilds At Nightfall - Zadig & Voltaire

Fields at Nightfall odgovara Zadig & Voltairu
Fields at Nightfall odgovara Zadig & Voltairu

Originalni parfem Zadig & Voltaire jedan je od onih s kojim nikada neće pogriješiti. Međutim, slično ćete pomisliti i ako probate Zarin Fields at Nightfall, kojeg porede upravo s ovim klasikom. Zarin miris je nešto manje sladak i miriše prirodnije od originalne verzije, a mnogi tvrde da je upravo to tajna zašto im on više odgovara.

Zara Fleur De Patchouli - Tom Ford White Patchouli

Fleur de Patchouli odgovara Fordovom White Patcholiju
Fleur de Patchouli odgovara Fordovom White Patcholiju

Ako tražite miris koji je jednako dobar, ako ne i bolji od originalnog Tom Ford White Patchoulija, ne trebate tražiti dalje. Ovaj Zarin parfem miriše baš poput Fordovog mirisa, s primjesama cvjetnih i drvenastih nota što ga čini savršenim za nošenje u svakoj prilici.

Zara Red Temptation - Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

Red Temptation odgovara Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rougeu 540
Red Temptation odgovara Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rougeu 540

Red Temptation je dostojna zamjena za zapanjujući, ali skupi Baccarat Rouge 540 Francisa Kurkdijiana, koji obično košta i po nekoliko stotina maraka. Slično kao i originalni miris, Zarin sadrži note narandže, jantara i evernyla za elegantan, intenzivan i, što je najvažnije postojan miris.

Zara Ebony Wood - Jo Malone Wood Sage & Sea Salt

Ebony Wood odgovara Jo Malone i Wood Sage & Sea Salt
Ebony Wood odgovara Jo Malone i Wood Sage & Sea Salt

U svojoj kolekciji koja se još uvijek može pronaći u našim trgovinama, Ebony Wood je nesumnjivo jedan od najpopularnijih u nizu. Kreirala ga je poznata parfumerka Jo Malone, pa ne čudi što mnogi pronalaze sličnost između još jedne njezine kreacije - parfema s drvenastom kaduljom i morskom soli (Wood Sage & Sea Salt). Sadrži note ebanovine, djeteline i ružičaste soli, a savršen je za jesen i uvod u hladnije dane.

Inače, parfemi iz Zare mijenjaju se po kolekcijama, iako neki od njih, zavisno od potražnje, ostaju u stalnoj ponudi trgovine. Bočice se, zavisno od militraže, kao i postojanosti parfema, mogu nabaviti i po cijeni od 20 pa do 40-50 KM, dok se, kao što je to slučaj trenutno, mogu naći i na popustima.