{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Loše strane sunčanja

S
22.6.2007. u 14:44
0
0
Loše strane sunčanja
0
Loše strane sunčanja
Trend preplanule kože iz ljeta u ljeto postaje sve masovniji. Iako se svi slažu da je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama štetno, često se dešava da mnogi od nas izgore i zadobiju opasne opekotine. Ukoliko volite preplanulu kožu, nema razloga da se "pečete“. Postoje i pametni načini sunčanja.
Blijeda put se nekada smatrala karakterističnom za osobe više društvene klase. Preplanuo izgled danas mnogi smatraju atraktivnim. Međutim, samo je jedan pozitivan učinak sunčevih zraka na organizam, a to je poticanje sinteze vitamina D u koži. Za to je dovoljno već i zubato zimsko sunce.

Svi se ostali učinci sunčanja, sa zdravstvenog stajališta smatraju štetnim, barem kada je riječ o bijeloj rasi, koja je tokom evolucije uglavnom izgubila biološku zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja.

Prekomjerno izlaganje suncu može izazvati rak kože, a osim toga vaša koža ubrzano stari ukoliko provodite previše vremena sunčajući se. Zdravlje je bitnije od trendovskog izgleda i preplanule kože. Tokom toplih ljetnih dana bitno je zaštiti svoju kožu, a ako baš uživate u tamnoj puti, onda se racionalno izlažite sunčevim zrakama.

No, ukoliko ipak ovoga ljeta izgorite, slijedi nekoliko savjeta kako izbjeći bolne dodire i izliječiti preplanulu kožu.

Popijete aspirin, tuširajte se hladnom vodom i pijte mnogo tekućine. Na taj način moći ćete ublažiti posljedice prekomjernog boravka na suncu. Krema od aloe vere može vas spasiti nesnošljivih bolova. Uvijek pokušajte i sa jogurtom, ali ako ništa od ovoga ne pomogne, a dobijete temperaturu i groznicu, potražite doktora.

Pijesak i voda najbolje reflektuju sunčeve zrake pa smo zato na plaži i najpodložniji opekotinama, pored toga što se i namjerno izlažemo suncu kako bismo dobili preplanulu boju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: