Moda i ljepota
0

Ljute papričice ubijaju rak prostate

FENA
Sastojak koji čini feferone tako ljutim, kapsaicin, natjeruje ćelije raka prostate na "samoubistvo", otkrili su istraživači američkog Medicinskog centra Cedars-Sinai.

Testovi su pokazali da pod djejstvom ovog jedinjenja 80 posto ćelija raka prostate pokreće proces koji se okončava njihovom smrću, izvijestio je BBC na svom siteu.

Proučavani su miševi kojima su genetskim inženjeringom ubačene i ćelije čovječijeg raka prostate. Njima je davan ekstrakt čili papričica, čiji je efekt ravan onom koji bi 400 miligrama kapsaicina, uzetih tri puta sedmično, imalo na čovjeka od 90 kilograma. To je, inače, količina kapsaicina koju sadrži tri do osam najljućih "habanera" papričica.

Normalne ćelije stalno prolaze kroz proces odumiranja (odnosno apoptoze) i nastajanja. Svakog sekunda umire ih na milione i isto toliko se stvori da bi brojnost ostala na istom nivou. Ćelije raka, međutim, izbjegavaju umiranje time što mutiraju ili pregrupisavaju gene koji učestvuju u programiranom samoubistvu normalnih ćelija.

Kapsaicin, međutim, povećava sadržaj izvjesnih proteina uključenih u proces apoptoze, a redukuje sadržaj PSA (prostate-specific antigen) proteina koji proizvode ćelije raka. Sve u svemu, kapsaicin dramatično usporava razvoj tumora prostate.

Stručnjaci kažu da bi kapsaicin mogao da bude osnova budućeg lijeka za rak prostate, ali upozoravaju bolesnike da ne pokušavaju da se liječe na svoju ruku, konzumiranjem velikog broja ljutih papričica, jer su neka indijska i meksička istraživanja pokazala da njihovo pretjerano konzumiranje može da izazove rak želuca.

Ono što zasad oboljeli od raka prostate mogu da učine kad je jelovnik u pitanju jest da izbjegavaju masnu hranu, jedu što manje crvenog mesa i mesnih prerađevina, povećaju unos ribe i raznovrsnog voća i povrća.