Kreativni kutak
86

"Ljuta k'o puška" ili "Pala s Marsa": Mice krpice su majice koje opisuju vaše raspoloženje

S.H.P.
Modni brend ​Mice krpice osnovale su dvije prijateljice koje su završile Školu primijenjenih umjetnosti i Likovnu akademiju u Sarajevu. Ameli Barlov i Džani Subašić Smajić jednog je dana bilo dosta pitanja: ''Šta ti je, jesi li OK?'' pa su odlučile da naprave majice koje će odgovarati umjesto njih.

S obzirom na to da su obje umjetničke duše, stvaranje i kreiranje im je, kako kažu, u genima. Amela je došla na ideju, a onda su se zajedno razradile.

"Dugo smo razmišljale šta je to po čemu bi se razlikovale od drugih majica na našem tržištu i tako smo došle na ideju da to budu majice koje će 'govoriti' umjesto nas. Još jedna posebnost naših majica je što su krojene na način da jedna veličina odgovara svima. Naši kupci su i muškarci, muževi koji ne moraju razmišljati o veličini majice koju kupuju svojim srodnim dušama", kazala nam je jedna od osnivačica brenda Džana Subašić Smajić.

Za sada se bave kreiranjem samo majica, no na proljeće će predstaviti i svoju kolekciju suknji koje će također biti u univerzalnoj veličini. Na njihovim majicama postoji šest poruka, tačnije uzrečica poput: "Pala s Marsa", "Glava u oblacima", "Pupa hava", "Ljuta k'o puška", "Pala s nogu", "Lagana k'o pero".

"Poruke koje se nalaze na majicama govore upravo ono što im je i bio cilj, naše trenutno osjećanje ili neku karakteristiku osobe kojoj se kupuje majica ili koja sebe vidi u nekoj od ovih uzrečica. Postoje osobe koje su uvijek nekako smušene i izgledaju kao da su 'pale s Marsa' ili su neki zanesenjaci pa im je 'glava u oblacima'. No, imamo još ideja koje ćemo uskoro realizirati", poručuju.

Interesantno je da proizvode samo u dvije boje, crnoj i bijeloj.

"U današnje vrijeme skloni smo baš takvim raspoloženjima ili smo u crnjaku ili smo histerično veseli i majice su zato crne i bijele. Naprosto smo se podijelili na tipove ljudi ili smo obožavatelji crne ili smo obožavatelji bijele, sem toga crna i bijela su ahromatske boje, odnosno neboje. Sve u skladu s našim personalitijem", kazala je Džana u razgovoru za Klix.ba.

A prijatelji, članovi porodice, ali i kupci oduševljeni su majicama. Međutim, najveći fanovi su njihove kolege s posla koji su svi do jednog kupili majice.

"Mice krpice su posebne zato što su vlasnice posebne. (smijeh) Šalu na stranu, na našem tržištu danas, više nego ikada, možete pronaći raznolik spektar odjevnih predmeta pa između ostalog i majica s različitim natpisima, slikama i slično, ali samo su jedne 'Mice krpice' koje su se fokusirale na naš domaći sleng i naše domaće uzrečice", istakla je.

Za sada svoje majice distribuiraju preko svoje Facebook stranice i Instagram profila, a za kolekciju proljeće/jesen pripremile su nove suknje za koje vjeruju da će biti pravi hit.