Moda i ljepota
2

Lijepe trepavice za savršen izgled

Sarajevo-x.com
Trepavice su važan dio kada pričamo o šminkanju oka i zamislite samo kako bi bezlično izgledali da im zaboravimo posvetiti pažnju. Dovoljno je samo nekoliko jednostavnih koraka koje trebate slijediti da bi vašim trepavicama dali onaj sjajni i odmorni izgled.

Ako vaše trepavice nisu već same od sebe uvijene, slijedeći korak je obavezan. Prvo, približite uvijač za trepavice što je moguće bliže korijenu trepavica. Pritisnite nekoliko sekundi, pustite i onda pomjerajte uvijač prema vrhu trepavica i pritisnite još nekoliko puta na jednakim udaljenostima. Nikada nemojte pritiskati na istom mjestu više od jedanput ili previše dugo, da ne bi trepavicama dali grubi pravi ugao.

Uvijanje vaših trepavica je ekstremno efektivna tehnika šminkanja. Ne uključuje nikakve komplikovane pribore ili produkte. Ne boli (osim ako uspijete uhvatiti dio kože kapka i pritisnete, zato oprezno i laganim pokretima), a promjena je momentalna i nevjerovatna, čak i ako ne nanesete maskaru. Zato, zašto ne probati? Uvijene trepavice mogu učiniti da izgledate budnije, fokusiranije, a za žene kojima trepavice rastu ravno ili prema dole – ovo je tehnika koja im bukvalno – otvara oči. Nanesete li još maskaru, efekt će biti veličanstven.

Ako želite ili imate potrebu, očistite prvo štapić maskare papirnom maramicom, da bi odstranili suhe komadiće maskare, koje mogu stvoriti grudvice. Nakon ovoga, plasirajte maskaru uz korijen trepavica.

Aplicirajte maskaru na taj način što ćete pomjerati štapić lijevo i desno uz rub trepavica, prema njihovom vrhu. Ovaj način nanošenja dat će vam bogati volumen u korijenu trepavica a definisati vrhove bez nepoželjnog ljepljivog izgleda. Nakon ovoga, ako je potrebno, raščešljajte ih mini češljićem za trepavice.

Eksperimentirajte sa drugim bojama maskare osim uobičajenih crne i smeđe da biste postigli zanimljiviji izgled. Probajte modru, zelenu, ljubičastu ili zašto ne žutu ili narandžastu.

I zaboravite onaj poznati gore – dole pokret, prije no što izvadite četkicu iz tube maskare. To je potpuno pogrešno – vazduh ulazi u tubu i suši vašu maskaru. Pokušajte je izvaditi kružnim pokretnom izvijajući je ka gore i maskara će vam zagarntovano duže trajati.

Ako se šminkate za neku posebnu priliku ili jednostavno osjećate da zaslužujete malo svakodnevnog glamura – zalijepite si lažne trepavice. I cijele, a i one pojedinačne – lakše je staviti nego što mislite. Razlika među njima je u efektu koji postižemo. Cijele dodaju automatski volumen cijeloj liniji trepavica. Individualne trepavice su najbolje kada želite dodati volumen predjelu na kojem fali ili jednostavno povećati volumen radi željenog efekta. Cijele su lakše za apliciranje, ali u isto vrijeme i izgledaju neprirodnije. Individualne su dosta teške za pričvrstiti, ali kada jednom ovo naučite, možete si kreirati diva look za 5 minuta. Bez obzira na koji se model odlučite, kada ih zalijepite, uvijte ih zajedno sa svojim prirodnim trepavicama i po želji nanesite sloj ili dva maskare (ne više). Uvijanje i nanošenje maskare mora uvijek doći na red nakon što ste sigurni da su lažne trepavice na mjestu.

Istisnite malu količinu lijepila na vrh nekog od kistova za šminkanje i nanesite cijelom dužinom na korijen lažnih trepavica. Pustite da se malo osuši i iz tečnog stanja pređe u "ljepljivo“. Uzmite trepavicu za dlačice (dalje od korijena i ljepila) pritisnite lažne trepavice što je bliže moguće vašoj prirodnoj liniji trepavica, počevši na vanjskoj liniji oka. Kada je dio na vanjskom rubu zalijepljen, pritišćite trepavice dalje ka unutarnjem rubu, sve dok cijele nisu prionule za kožu. Pazite da jako ne stišćete oči dok se lijepilo posve ne osuši.

Jedan od najboljih načina da prikrijete lažne trepavice je da prvo aplicirate tamnu liniju uz sam rub vaših prirodnih trepavica. Nakon toga uvijte vaše trepavice, da biste na taj način sakrili lijepilo. Ovo također pomaže da lažne trepavice ostanu na mjestu i ne padaju.

Tekst: Vesna Vujović