Brijanje će postati prošlost
0

Lijek protiv AIDS-a zaustavlja rast dlaka

Sarajevo-x.com
Jedna žena tokom svog života potroši desetke hiljada dolara kako bi imala svilenkasto glatku kožu, ali zahvaljujući naučnom otkriću, mučna depilacija bi uskoro mogla postati prošlost.

Tim Univerziteta u Pennsylvaniji (SAD) je otkrio da lijekprotiv virusnih infekcija oka može zaustaviti neželjeni rast dlačica kada se doda u gel, piše Daily Mail. Eksperiment u kojem su učestvovali muškarci je pokazao da proizvod zaustavlja rast brade, a sada se pojavila nada da se proizvod može usavršiti kako bi bio učinkovit i za žene.

Prekomjerni rast dlaka kod žena je najčešće uzrokovan prekomjernom količinom muških hormona u organizmu. Proizvodi dostupni na tržištu samo su djelimično efikasni, a novo otkriće bi pomoglo ženama da se riješe neželjenih dlačica zauvijek.

Gel, koji bi svakodnevno trebao utrljavati u kožu, sadrži lijek pod nazivom cidofovir, a koji se u visokim dozama koristi u liječenju AIDS-a. Tokom liječenja ove opake bolesti, ljekari su primijetili da cidofovir izaziva ćelavost.

U posljednjim istraživanjima naučnici su bili zainteresirani da vide da li gel napravljen od male doze lijeka može zaustaviti rast dlaka u potpunosti. U istraživanju je učestvovalo 16 muškaraca, koji su imali zapuštene brade. Svaki od njih je morao na jednu stranu lica utrljavati gel sa lijekom, dok su na drugu stavljali gel bez lijeka.

Nakon određenog vremena je primijećeno da je brada na dijelu lica, na koji je stavljan gel sa lijekom, prestala rasti. "Gel se pokazao sigurnim za kožu, a ispitanici su ga dobro podnosili", kazali su ljekari.