Od proizvođača Botoxa
0

Latisse - lijek za rast trepavica postaće hit

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Farmaceutski gigant Allergan Inc., najpoznatiji kao proizvođač popularnog Botoxa, plasirao je novi proizvod Latisse - preparat za rast trepavica.

Novi proizvod za pojačan rast trepavica nazvan je Latisse, a namijenjen je osobama koje pate od hipotrihoze tj. nedostatka trepavica, no nema sumnje da će se lijek početi koristiti u svrhe uljepšavanja.

Aktivna supstanca Latissea naziva se bimatroprost, a ista supstanca je glavni sastojak lijeka Lumigan kojom se tretira bolest oka glaukom.

Pacijenti koji su koristili Lumigan slučajno su tkrili ovu popratnu pojavu rasta trepavica, a FDA (Food and Drug Administration) je već odobrila ovaj lijek.

Latisse se nanosi jednom dnevno na mjestu rasta trepavica na gornjem kapku, a za svako nanošenje se koristi jednokratni sterilni aplikator. No, stručnjaci ukazuju na to da će trepavice prestati rasti onda kad se tretman Latisseom prekine tj. da djelovanje proizvoda nema trajan učinak.

Kompanija Allergan po prvim procjenama smatra da bi prodajom Latissea mogla ostvariti prihod od 500 miliona dolara godišnje.

Aktivna supstanca Latissea obnavlja folikul dlake i utiče na njen ponovni rast, prenosi Reuters, ali isto tako ima i popratne efekte kao što su crvenilo, svrbež, a može i trajno obojiti kožu očnog kapka.

Proizvod će u prodaju biti pušten početkom 2009. godine.