Naučnici upozoravaju
0

"Kvarcanje" uništava kožu

Sarajevo-x.com
Unatoč rastućim strahovima i upozorenjima kojima smo zasuti od strane nauke, medicine i medija o štetnim sunčevim zrakama, preplanuli ten je ono što današnje modno osviještene žene, a sve više i muškarci, smatraju neizostavnim dijelom lijepog izgleda. Međutim, naučnici ne odustaju, te stalno dokazuju kako redovno izlaganje kože umjetnim UV zrakama može ostaviti strašne tragove na vašoj koži.

Zadnjih godina posebno su popularni solariji, uređaji za umjetno postizanje preplanulosti čije UV zrake su deset do petnaest puta jače nego zrake popodnevnog sunca.

Rock pjevačica Sandi Thom, poznata po pjesmi "I Wish I Was A Punk Rocker" pristala je učestvovati u dobrotvornoj kampanji britanske organizacije Cancer Research čiji je cilj dokazati štetno djelovanje sunčevih zraka na kožu.

27-godišnja pjevačica je tako na dvjema kompjuterski obrađenim fotografijama prikazana kao 57-godišnjakinja.

Na jednoj fotografiji je prikazana kao žena koja se pretjerano izlagala suncu, s dubokim borama i crvenom i isušenom kožom lica, dok je na drugoj fotografiji koža, koja nije bila izložena sunčevim zrakama, izgledala mnogo elastičnija i zdravija.

Sandi je nakon ovih fotografija rekla da je nekad običavala koristiti solarij, ali i da više neće nikada ne namjerava posjetiti solarij.

"Nadam se da će ovi strašni prizori pomoći mladima i natjerati ih da dobro promisle prije nego što se upute u solarij", dodala je u razgovoru za britanski Daily Mail.

Stručnjaci su za izradu zastrašujućih fotografija pjevačice za 30 godina uzeli u obzir njene nove fotografije kao i fotografije njenih roditelja, životne navike te izloženost UV zrakama.

Britanska asocijacija dermatologa pozvala je britanske vlasti da preventivno zabrane upotrebu solarija maloljetnim osobama.

"Pretjerano sunčenje ne uzrokuje samo bore, već i depigmentacijske mrlje, opekline, a u ekstremnim slučajevima i rak kože", kazala je Nina Goad, glasnogovornica asocijacije.