Dubrovnik Fashion Week
0

Kreacije predstavila i Bosanka koja živi i radi u NY

Sarajevo-x.com
Selma
Modna manifestacija Dubrovnik Fashion Week održana je protekle sedmice u biseru Jadrana, a svoje mjesto među dizajnerima našla je i Bosanka Selma Berisalić, koja živi i radi u New Yorku.

Selma je diplomirala modu, fotografiju, menadžment na Esmod International Fashion School of Fashion Design u Berlinu. Učestvovala je na brojnim internacionalnim modnim manifestacijama, radila kao dizajner u Friedrichstadpalast u Berlinu i sarađivala sa fotografima, filmskim režiserima kao i na projektima za modne kampanje i magazine. U njenoj kolekciji Starfinger dominirale su prozračne kreacije u bijelim i crnim tonovima.

Đurđica Vorkapić je otvorila sedmicu mode revijom Hippy Garden na kojoj su preovladavale lepršave prozirne haljine. Kolekcijom nazvanom "Morske nimfe" obilježila je deset godina rada. Hippy Garden se ne uklapa u šablonske projekte kontinuiranog predstavljanja sličnih kolekcija koje bi u nekoj doglednoj budućnosti polučile prepoznatljivim eho efektom prema modnim znalcima ili potencijalnim kupcima. Nit vodilja kolekcije uvijek u cijelosti potakne žensku samouvjerenu notu, te oživi fluid stabilnog stava prema svom tijelu i izgledu u cijelosti. Njena vizija žene je uvijek moćna i ženstvena, a njene kreacije se prepoznaju snažnim, samouvjerenim rukopisom.

Atraktivne kravate, marame i torbice

Modna kuća Art Go'den predstavila se kolekcijom modnih dodataka namijenjenom ženama i muškarcima za sezonu proljeće/ ljeto 2011. Pored atraktivnih kožnih torbica, svilenih kravata i marama, te remena upečatljivih boja, prvi put je predstavila liniju ručno izrađenog nakita od svilenih perli, u kombinaciji sa poludragim kamenjem: kvarc, tirkiz, koralj. Inspiracija za ovu kolekciju pronađena je u starim grbovima Dubrovačke Republike, koji su korišteni kao motivi za izradu modnih dodataka od svile, kao i originalnog nakita. Poštujući tradiciju i kulturu Dubrovnika poruka revije je pod motom: "Nosi se, Dubrovnik".

Mara Miloglav je diplomirala tekstilnu tehnologiju za dizajn i projektiranje tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološki fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na Dreft Fashion Weeku Zagreb te dobila nagradu Mandica za najboljeg mladog dizajnera izabranog od stručnog žirija u kategoriji mladih dizajnera. Predstavlja se sa modelima inspiriranih estetikom futurističkih uniformi, kubizmom te TV-serijom "Star Trek".

Michal Negrin - brend nakita i modnih dodataka dizajniranih i proizvedenih u Izraelu. Inspirirana mješavinom starog i novog s izuzetnim kombinacijama boja i raznih kućnih dekora koji nose njen potpis. Koristi različite tehnike kako bi ostala vjerna svom neoviktorijanskom kao i vintage stilu.

Marina-Design je hrvatski brend, kojeg kreativno vodi dizajnerica Marina Obradović. Marina je diplomirala na Likovnoj akademiji, 1997. godine, a već deset godina se bavi modnim dizajnom, odabravši modu kao medij za kreativno stvaralaštvo. Istraživanje konstrukcije temelj je na kojem se zasniva njeno stvaralaštvo. Stoga, svakom novom kolekcijom, prihvata izazov novih mogućnosti u kroju i materijalu, zadržavajući pri tom, upotrebna vrijednost odjeće.

Dašak retro stila

Završna večer DFW-a započela je revijom španske dizajnerice Bibian Blue koja svoje nadahnuće crpi iz pop i retro muzičke scene te stvara haljine čiji je osnovni dio korzet. Bibian je predstavila svoju kolekciju Lovelace Boudoir inspiriranu noćnim spavaćicama iz dvadesetih, ručno vezenim i ukrašenim čipkom.

Svoje kreacije prikazala je i mlada dizajnerica Zjena Glamčanin koja se profesionalno bavi pozorišnom kostimografijom. Na modnu scenu stupa prvi put sa svojom kolekcijom pod nazivom "Moda kao izolacija" poslije čega osvaja nagradu za najboljeg mladog dizajnera sa revijom "Zaboravljene umjetnosti".

Meksički dizajner Guilliermo Leon predstavio je svoju kolekciju u jarkim bojama, inspiriranu Federicom Garcijom Lorcom.

SMart je brend koji odlikuje kombinacija modernog dizajna i kvalitetnih materijala.

Urbane kreacije Down Town predstavila je beogradska dizajnerica Gordana Manojlović koja živi i radi u Londonu. U njenoj kolekciji primijetan je utjecaj Londonske modne scene te avangardna pobuna protiv stereotipa.

Spoj mode i umjetnosti

DFWI je zatvoren revijom Juraja Zigmana koji vrijedi za jednog najboljih mladih hrvatskih dizajnera. Specijalizirao je modu na Instituto Europeo di Design IED u Milanu. On je od svoje revije napravio zabavu kombinirajući modni performans i muzčku podlogu, a u njegovoj kreaciji prošetala je Kai Li-Ma – kineski top model.

DFWI je kreativni kulturni festival čiji pažljivo odabrani sadržaj, kroz jedinstven okvir događanja, spaja modu i umjetnost. S ciljem da učvrsti kulturne veze u regiji, pokrene kolaboracije i intelektualne razmjene, DFWI predstavlja nastupe međunarodnih umjetnika i kreatora, kao i nove radove afirmiranih i nadolazećih talenata iz Hrvatske i Istočne Evrope. Održava se jednom godišnje u mjesecu augustu, pod potkroviteljstvom Hrvatskog Ministarstva turizma, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kreativni direktor festivala je Renata Mandić, audio-vizuelni direktor Haris Čustović, direktor produkcije Darija Mukulandra Zanetić, produkcijski menadžer Dragana Nožica, backstage i editorial styling Marija Kadelberg i oficijelni fotografi Marko Zirdum i Maja Rašić.