Moda i ljepota
4

Kožno oboljenje pretvorila u umjetnost: Ako ste drugačiji, ne znači da niste lijepi

Klix.ba
Ashley Soto (Foto: Instagram)
Ashley Soto (Foto: Instagram)
Ashley Soto imala je 12 godina kada joj je dijagnosticiran vitiligo, oboljenje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Zbog vitiliga koji je prekrio 75 posto njenog tijela Ashley je imala problema s prihvatanjem sebe i svog tijela. Srećom, uspjela je to prevazići, a danas svoje tijelo koristi u umjetničke svrhe učeći druge da vole svoje nesavršenosti.

Kao tinejdžerka, Ashley se teško nosila s vitiligom, a da bi sakrila karakteristične mrlje konstantno je nosila hlače i majice drugih rukava.

"Bila sam šokirana kada me jedna djevojka me pitala da sli sam se tuširala izbjeljivačem. Zbog sličnih komentara sam konstantno plakala, a onda sam počela da se krijem od ljudi jer nisam željela da me ismijavaju", rekla je Ashley za Daily Mail.

U kasnim tinejdžerskim godinama odlučila je napraviti promjenu i zaklela se da više neće biti nesigurna. Umjesto toga, odlučila je pronaći način na koji može prikazati ljepotu svoje kože i izvući najbolje iz cijele situacije. Tako je svoje tijelo pretvorila u umjetničko platno.

Smatra da na ovaj način predstavlja vitiligo u pozitivnom svjetlu i uči druge o stanju od kojeg pati jedan do dva posto svjetske populacije.

"Nisam shvatala koliko je moj vitiligo lijep dok ga nisam počela pratiti crnim markerom", rekla je Ashley koja je na ovaj način naučila prihvatiti sebe i svoje tijelo.

Na Instagramu, gdje prikazuje svoje tijelo kroz umjetnost, ima 87.000 pratilaca.

Nada se da korištenjem kože kao platna može potaknuti druge da shvate da vitiligo nije nešto zbog čega se trebaju stidjeti. Kaže da se osjeća posebno i da želi inspirisati i druge ljude i poslati poruku da ako su drugačiji da ne znači da nisu lijepi.

Vezani članci