Moda i ljepota
0

Koža: Mitovi i legende

Sarajevo-x.com
Kakve veze imaju šećer i masnoća sa kožom? Da li kreme protiv bora uopšte djeluju? Šta je bolje, prirodna kozmetika ili ona proizvedena u laboratorijama? Da li bolje djeluju skupe ili jeftine kreme? Možda vam pomognemo sa ovim dilemama ako otkrijemo česte mitove u vezi sa kožom.

- Sunčanje je dobro za kožu

Dobro je u smislu da izgledamo lijepo i preplanulo, no izlaganje UVA i UVB zračenju odgovorno je za 90% simptoma starenja kože. Oba zračenja mogu izazvati oštećenja kože u vidu prerane pojave bora, smanjenom imunitetu kože, pojavi staračkih pjega i raku. Jačina oštečenja varira u ovisnosti od količine provedene na suncu i prirodne pigmentacije kože.

- Izbijanje akni zavisi od ishrane

Vrijeme je da ovaj mit jednom za svagda zakopamo. Nema veze šta jedete! Akne nastaju zbog prevelike proizvodnje sebuma (naših prirodnih ulja) i začepljavanja pora. Količinu proizvodnje sebuma kontrolišu isključivo hormoni. Dakle čokolada, masna hrana, kola i sl., iako nisu zdrave namirnice, nemaju nikakve veze sa bubuljicama na licu.

- Površinski antioksidansti mogu smanjiti bore

Slobodni radikali igraju veliku ulogu u nastanku bora. Samim tim logično bi bilo da antioksidansi čine da vaša koža izgleda mlađe. Na žalost nema kvalitetnih naučnih studija koje pokazuju koja vrsta površinskog anitoksidansa djeluje. Ova istraživanja su još uvijek u toku, ali je prerano tvrditi bilo šta. Trenutno, jedini površinski proizvod kojem je dokazano djelovanje protiv bora kroz kožu jeste Retin-A.

- Najbolja je 100% prirodna kozmetika

Šta ustvari znači 100% prirodna? Na žalost ovaj pojam može značiti mnogo toga, a kozmetičke kompanije ga koriste kako žele. Svi preparativni proizvodi za kožu u sebi imaju sintetičke sastojke. To što je neki prizvod biljnog porijekla, ne znači da je bolji za kožu od ono laboratorijskog.

- Suha koža uzrokuje bore

Na pojavu bora utječu mnogi faktori kako koža stari. Mikroskopske promjene su različite i ne griješe. Iako naborana koža izgleda bolje kada je kvalitetno hidratizirana, nema nikakvog dokaza da hidratantne kreme utječu na mikroskopska oštećenja kože. Dakle, hidratacija je dobra, ali nema dugotrajni učinak protiv bora.

- Skupa preparativa kozmetika je bolja od one jeftine

Cijena neke kreme NIJE indikator njene efektivnosti. Kozmetičke kompanije žele da uvjere potrošače kako skupi proizvodi imaju neki specijalni sastojak koji kremu čini djelotvornijom. Postoji mnogo proizvoda za svaku namjenu, pristojne cijene, koji su jednako djelotvorni kao i oni skupi.

- Muškarci nemaju problema sa kožom koliko i žene.

Muškarci imaju iste probleme sa kožom, kao i žene. I oni dobivaju akne, bore, dermatitis... Muškarci imaju i dodatni problem, a to su brkovi i brada. Dok oni ne troše toliko novca na razne kremice, pokušat će svim silama da olakšaju sebi brijanje.