|

Konzumiranje povrća znatno smanjuje probleme s pamćenjem

Konzumiranje povrća znatno smanjuje probleme s pamćenjem
0
F
FENA
28.10.2006. u 16:19
0
komentara
0

dijeljenja
Konzumiranje povrća znatno smanjuje probleme s pamćenjem
Redovno konzumiranje većih količina povrća znatno smanjuje probleme s pamćenjem u starijim godinama, ustanovili su stručnjaci Medicinskog centra čikaškog Raš univerziteta (Rush).
Tokom šestogodišnjeg istraživanja, koje je obavio američki tim, pokazalo se da su stariji ljudi, koji su prijavljivali kako dnevno pojedu 2,8 porcija povrća, za 40 odsto manje patili od gubitka pamćenja i drugih oblika mentalnog opadanja od onih ispitanika koji su tokom dana konzumirali manje od jedne porcije povrća, izvještava Rojters.

Tim s pomenutog univerziteta pratio je 3.718 ljudi starosti od 65 i više godina, koji su popunjavali upitnike o tome šta jedu, a uz to su bar dva puta godišnje tokom trajanja studije radili testove mentalnih sposobnosti.

Najmanji gubitak memorije registriran je kod onih ispitanika koji su jeli najviše zelenog lisnatog povrća (salate, spanaća itd), potom kod onih koji su konzumirali najviše žutog povrća, kao što je bundeva, a zatim kod ljubitelja povrća iz roda krstašica - brokolija, karfiola, kupusa...

Konzumiranje mahunarki, kao što su sočivo ili kikiriki, prema ovom istraživanju ima najmanje povoljnog dejstva na očuvanje memorije, dok jedenje voća nema nikakvo očigledno dejstvo na pamćenje.

Stručnjaci s Raša, ipak, napominju da je moguće da ima nekih vrsta voća koje deluju povoljno na mentalne funkcije i podsećaju na jednu raniju studiju bostonskog Univerziteta Tafts (Tufts), koja je pokazala da povoljno dejstvo na tom planu imaju jagodičasto i bobičasto voće.

Kao moguće objašnjenje povoljnog dejstva povrća na mozak, američki istraživači navode njegovo bogatstvo vitaminom E. Osim toga, povrće se najčešće konzumira sa masnoćama, kao što su ulje, buter, margarin i majoneza, koje doprinose boljoj iskorišćenosti vitamina E.

I same te masnoće, ukoliko su zdrave, odnosno spadaju u mono ili polinezasićene masne kiseline, smanjuju, prema rezutatima nekih ranijih studija, rizik od gubitka pamćenja i Alzhajmerove bolesti.

Istraživanje stručnjaka s Raša također je pokazalo da je blagotovorno dejsto oblinog konzumiranja povrća na očuvanje memorije sve veće što su ljudi stariji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.