{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kockanje štetno po zdravlje

S
23.11.2006. u 13:35
0
0
Kockanje štetno po zdravlje
0
Kockanje štetno po zdravlje
Prema najnovijim istraživanjima osobe, koje se kockaju najmanje pet puta godišnje, češće se susreću sa zdravstvenim problemima u odnosu na osobe koje rjeđe učestvuju u igrama na sreću.
Okorjeli kockari obično pate od ozbiljnih zdravstvenih smetnji poput ubrzanog rada srca, angine ili oboljenja jetre, dok kod osoba koje nisu ovisne o kockanju nema sličnih smetnji.

Za pomenuto istraživanje američki naučnici su koristili podatke nacionalne epidemiološke studije o akoholizmu i drugim ovisnostima u kojoj je učestvovalo 43,000 Amerikanaca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Participanti su u prosjeku imali 45. godina, a prosječni prihodi domaćinstava iznosili su 35,000 dolara. Trećina posmatranih domaćinstava ostvarivali su prihode iznad 50,000 dolara. Participanti su bili u jednakom omjeru muškarci i žene, a njih 71% su bili bijelci.

Istraživači su uzeli u obzir demografske faktore uključujući starosnu dob, spol, etničku pripadnost i prihode.

Zaključak je da osobe, koje se redovno kockaju u kasinu, klade na trke i sportske utakmice, igraju bingo i loto, te kupuju dionice na tržištu, pate od visokog krvnog pritiska, pretilosti, alkoholizma i u većini slučajeva radi se o pušačima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: