Moda i ljepota
0

Kockanje štetno po zdravlje

Sarajevo-x.com
Prema najnovijim istraživanjima osobe, koje se kockaju najmanje pet puta godišnje, češće se susreću sa zdravstvenim problemima u odnosu na osobe koje rjeđe učestvuju u igrama na sreću.

Okorjeli kockari obično pate od ozbiljnih zdravstvenih smetnji poput ubrzanog rada srca, angine ili oboljenja jetre, dok kod osoba koje nisu ovisne o kockanju nema sličnih smetnji.

Za pomenuto istraživanje američki naučnici su koristili podatke nacionalne epidemiološke studije o akoholizmu i drugim ovisnostima u kojoj je učestvovalo 43,000 Amerikanaca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Participanti su u prosjeku imali 45. godina, a prosječni prihodi domaćinstava iznosili su 35,000 dolara. Trećina posmatranih domaćinstava ostvarivali su prihode iznad 50,000 dolara. Participanti su bili u jednakom omjeru muškarci i žene, a njih 71% su bili bijelci.

Istraživači su uzeli u obzir demografske faktore uključujući starosnu dob, spol, etničku pripadnost i prihode.

Zaključak je da osobe, koje se redovno kockaju u kasinu, klade na trke i sportske utakmice, igraju bingo i loto, te kupuju dionice na tržištu, pate od visokog krvnog pritiska, pretilosti, alkoholizma i u većini slučajeva radi se o pušačima.