|

Ko se krije iza brenda Mateyeneira čije kreacije nose Severina, Sarah Čerkez...

Ko se krije iza brenda Mateyeneira čije kreacije nose Severina, Sarah Čerkez...
178
E. Sk.
27.11.2019. u 11:36
8
komentara
178

dijeljenja
1/13
2/13 Mateja Dujić i Neira Sinanbašić
3/13
4/13
5/13
6/13
7/13
8/13
9/13
10/13
11/13
12/13
13/13
Iza brenda Mateyaneira stoje dvije mlade dizajnerice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić, koje iznova oduševljavaju svojim jednostavnim, a opet jedinstvenim krojevima.
Posljednji put dugogodišnje prijateljice i poslovne partnerice predstavile su svoje kreacije na 43. Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo, koji su zvanično i otvorile.

Djevojke čije kreacije nose Severina, Tijana Dapčević, Maja Čengić-Miralem, Sarah Čerkez, Ivana Paradžiković i mnoge druge, za naš portal govorile su nam o iskustvu s Nivea BH Fashion Weeka, priznanju koje su dobile u Ljubljani za najbolji dizajn te su nam otkrile kako je i kada počela njihova modna priča.

"Naše prijateljstvo datira još od umjetničke škole. Poznajemo se 17 godina i prije svega smo prijateljice, a evo vec tri godine smo i poslovne partnerice. Prvenstveno smo krenule zajedničkom kolekcijom, sa željom da napravimo odjeću kakvu bismo mi nosile, a od početne ideje do krajnjeg rezultata projekt je postao ozbiljan brend sa svojim sjedištem i showroomom u Zagrebu", kažu Mateja i Neira.

Najviše nas inspiriraju osamdesete i devedesete godinePriliku da se prvi put predstave sarajevskoj publici imale su upravo na Nivea BH Fashion Weeku.

"Publika u Sarajevu nas je imala priliku upoznati kroz druge projekte poput Sarajevo Film Festivala, gdje svake godine imamo svoje ambasadorice na crvenom tepihu. Reakcije su veoma pozitivne, broj zainteresiranih je premašio kapacitet dvorane, što dovoljno govori o tome koliko Sarajevo treba i želi ovakvu vrstu dešavanja", govori modni tandem.

Na nedavno održanom Ljubljana Fashion Weeku (LJFW) Mateja i Neira nagrađene su priznanjem za najbolji dizajn.

"Ljubljana ima divnu energiju i ljude koji vode LJFW, divni su domaćini, a publika nas obožava. Imamo mnogo klijentica iz Slovenije i od prve kolekcije do posljednje dio smo ekipe koja izlaže na LJFW. veoma smo ponosne na WOW priznanje za internacionalne dizajnere, koje dodjeljuje stručni žiri, lijepo je kada neko prepozna trud i rad koji se krije iza 6 minuta hoda modela po pisti", iskrene su dizajnerice.

Otkrile su nam i šta ih najčešće inspirira u stvaranju kreacija.

"Inspiraciju je uvijek najteže objasniti, ali recimo da nas najviše inspiriraju osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća, moda koju smo zapamtili kao djeca i koja nam je u tim dječijim očima ostala kao cilj kako ćemo izgledati kada porastemo", govore Mateja i Neira.

Obje dizajnerice su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali žive u Zagrebu, Mateja je u glavnom gradu Hrvatske već 13 godina, a Neira dvije godine.

"Iako živimo u Zagrebu, u Sarajevu i BiH smo najmanje jednom mjesečno s obzirom na to da nam je proizvodnja kožnih komada u Visokom, kao i više bliskih saradnika. Osim toga, u Sarajevu je i naš Hajdar, vrhunski majstor s kojim radimo sve prve uzorke i koji razumije sve naše želje i zahtjeve", kažu dizajnerice.

U svojim kolekcijama uvijek se, nastavljaju nam priču, trude pokazati vrsno majstorstvo izrade i luksuza odjevnih komada po mjeri.

Naša filozofija je da ne proizvodimo više nego što je potrebno"Zalažemo se za vraćanje krojačkim vještinama. Smatramo da je masovna proizvodnja uništila posebnu vezu koju razvijamo s određenim odjevnim predmetom koji je poseban u našem ormaru, komadom odjeće koji njegujemo i pazimo jer je nezamjenjiv. Naša filozofija je da ne proizvodimo više nego što je potrebno, sve se radi po mjeri i narudžbi", priznaju naše sagovornice.

Materijale, kažu, nabavljaju u Italiji.

"Koristimo štofove za odijela koji u svom sastavu imaju 95 posto vune, kašmir za kapute te svilu za haljine. Također radimo s kožom, koja se proizvodi u Visokom i koja je dio odbačenog materijala mesne industrije. Proces je u suštini vrlo jednostavan, no uvijek se zakomplikuje u hodu, što ovaj posao čini izuzetno stresnim, ali i zanimljivim. Sa skicama dođemo kod naših saradnika, objasnimo u detalje kako smo zamislile kreaciju, rade se šabloni, zatim prvi uzorak koji prolazi probe na modelu i slijede korekcije, sve dok ne dođemo do savršenog uzorka", pojašnjavaju nam Mateja i Neira.

Na kraju nam kažu da ih u narednim mjesecima očekuje puno posla.

"Pored blagdanskih odmora, planiramo raditi na promociji kolekcije Patrichor za koju ćemo raditi kampanju u Beču u narednih nekoliko dana. Naravno, već od prvog mjeseca počinjemo pripreme za kolekciju proljeće/ljeto koja će premijeru doživjeti u martu 2020. godine", kazale su uspješne dizajnerice.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...