Moda i ljepota
0

Klimatske promjene stvorile haos u modnoj industriji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeći modni kreatori i eksperti modne industrije tvrde kako nepredvidivo i tipično toplije vrijeme širom svijeta stvara haos u modnoj industriji. Ono prisiljava modne kuće da promijene tradicionalne sezonske kolekcije u odjeću prilagodivu za prijelazne periode, što bi dovelo do drastičnih promjena u rasporedima modnih revija i datumima isporuke robe.

"Čitav sistem mode morat će se mijenjati", izjavio je Beppe Modenese, osnivač milanskog Fashion Weeka za New York Times.

"Sistem mode mora se prilagoditi realnosti da više ne postoji oštra razlika između ljeta i zime, ne možete doći u situaciju da se četiri puta godišnje prikazuje ista stvar. Ljudi nisu spremni ulagati u odjeću ako iz sezone u sezonu koriste iste proizvode", kazao je.

Modeneseovi komentari došli su u vrijeme dok njujorški dobavljači krive produženo "miholjsko ljeto" zbog loših prodaja jesenjih kolekcija. Kome je potrebna vunena vesta na temperaturi od 30 stepeni?

Modne kuće, zabrinute zbog posljedica klimatskih promjena na način kako se oblačimo i kupujemo garderobu, pozivaju klimatske eksperte u pomoć.

Wall Street Journal javio je prošlog mjeseca da je asmerički modni gigant Liz Claiborne Inc pozvao njujorške klimatologe da govore s njegovih 30 direktora o temama u obimu od tipa odjeće koju trebaju koristiti do tempiranja isporuka robe i sezonskih revija.

Ostali američki dobavljački giganti, uključujući Target i Kohl's, također su počeli koristiti klimatske stručnjake kako bi planirali svoje kolekcije i sastavili rasporede svojih rasprodaja na kraju sezona. A u januaru Target će početi prodavati kupaće kostime kao i tokom čitave godine.