Moda i ljepota
0

Kinezi žele da im se djeca rađaju ove godine, da bi bili u znaku svinje

FENA
Mlade parove, buduće roditelje, koji žive u Kini gdje je na snazi "politika jednog djeteta", ali i u drugim dijelovima Azije, zahvatila je grozničava želja da rode potomka u Kineskoj novoj godina, koja je u znaku svinje, jer će novorođenče imati, kažu, izuzetno sretan život.

Poznavatelji zvijezda i kalendara tvrde da je Kineska nova godina, koja je nastupila 18. januara, shodno lunarnom sistemu, posebna po mnogo čemu. To je, kažu, "zlatna godina svinje" kakva nastupa na svakih oko 60 godina, a u Južnoj Koreji čak tvrde da se tek na svakih 600 godina tako slože lunarni kalendarski dani.

Godina je počela "crvenim danom", bojom blagostanja u svakom pogledu, kako smatraju Azijati. A pošto se prvi dan prvog mjeseca kineske nove godine smatra kao "svačiji rođendan", Azijati mnogo očekuju od nove godine.

Roditeljsko iščekivanje "zlatne godine svinje" počelo je još prije nepunih devet mjeseci, kada je zabilježen drastičan pad prodaje kondoma i izuzetno povećanje broja posjeta savjetovalištima za trudnice. Nagovješten je "Baby bom", ne samo u Kini nego u cijeloj Aziji.