Moda i ljepota
0

Kineska slika anti-japanske tematike prodana za rekordan iznos

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Zanimljivo umjetničko djelo prominentnog kineskog slikara Xua Beihonga prodano je u subotu na aukciji u Hong Kongu za 64 miliona hongkongških dolara (8,16 miliona američkih dolara), što je do sada rekordan iznos za jedno kinesko ulje na platnu.

Iz aukcijske kuće Sotheby's su očekivali da će, slika iz 1939. godine, koja prikazuje uličnu igru anti-japanskog konteksta "Spusti svoj bič" ("Put Down Your Whip"), biti prodana za najmanje 30 miliona hongkongških dolara.

"Ova slika ima historijsko značenje, jer je to jedina Xuova slika sa anti-japanskom tematikom", saopćila je glasnogovornica Sotheby's-a.

Intrigantno djelo ovog kineskog umjetnika je bilo glavna atrakcija u ponudi aukcijske kuće Sotheby's koja se odnosila na savremenu kinesku umjetnost, a u okviru koje je izloženo 180 umjetničkih djela.

Posljednji rekord Xu je postavio u novembru 2006. godine na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Christie's, kada je njegovo djelo "Rob i lav" ("Slave and Lion") prodano za 53,9 miliona hongkongških dolara.

Inspiraciju za sliku "Spusti svoj bič" ("Put Down Your Whip") pronašao je nakon promatranja ulične igre u Singapuru o izbjeglicama ocu i kćeri u vrijeme japanske invazije.

Rijetko umjetničko djelo je bilo izloženo čak nekoliko puta dok je autor bio živ, ali je u javnosti posljednji put viđeno 1954. godine, godine kada je Xu preminuo.