Osiguranje ga udaljilo
3

Kanadski producent izbačen s crvenog tepiha na festivalu u Cannesu zbog odabira obuće

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kanadski producent Kelvin Redvers udaljen je s crvenog tepiha u Cannesu zbog nošenja tradicionalnih mokasina te je za Variety rekao da se osjećao kao "kriminalac" zato što je predstavljao svoju kulturu na najvećem svjetskom filmskom festivalu.

Producent iz Vancouvera Kelvin Redvers bio je u redu da prošeta crvenim tepihom za svjetsku premijeru "Les Amandiers" Valerie Bruni Tedeschi u nedjelju kada su ga zaustavili članovi obezbjeđenja crvenog tepiha.

Redvers je bio dio kontingenta autohtonih producenata koji su prvi put bili u Cannesu te predstavili svoje projekte i posjetili festival.

Kelvin je bio u potrebnoj festivalskoj odjeći na crvenom tepihu, ali je elegantne cipele zamijenio za par tradicionalnih smeđih mokasina.

"Nadao sam se da ću nositi primjer nečega što bi bilo formalno za moju kulturu, a to je bio prekrasan par mokasina koje je moja sestra dekorisala", kazao je Redvers te dodao da je bio prilično uzbuđen što ih nosi.

No, čim su zaštitari uočili mokasine, Redversa su udaljili s crvenog tepiha, a nakon zbunjenosti među osobljem, producent je zamoljen da ode.

Iako je njegov kolega koji govori francuski pokušao objasniti da Cannes treba biti fleksibilan za tradicionalnu odjeću različitih kultura kao što su sariji i kiltovi, protesti su bili uzalud.

"Prilično agresivnom zaštitaru je dosadilo, unio mi se u lice i rekao: 'Moraš odmah otići. Idi sada'", kazao je Redvers.

"Bio sam jako zbunjen i povrijeđen, osjećao sam se omalovaženo. Tretirali su me kao kriminalca jer sam samo pokušao nositi svoju formalnu tradicionalnu odjeću", dodao je.

Redversu je dopušten povratak na crveni tepih tek nakon što se presvuče u svoje uobičajene cipele. Međutim, nakon žalbi producent je pozvan na drugu projekciju te je uspio prošetati crvenim tepihom u tradicionalnoj obući.

Cannes je imao dugu historiju kontroverzi na crvenom tepihu, a u prošlosti je odbijao žene koje su nosile ravne cipele umjesto visokih potpetica.