Uradite sami
11

Kako svezati kravatu: Četverostruki čvor najjednostavniji način

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kravata je dekorativni odjevni predmet, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje. Nosi u sklopu odjela i smokinga, odnosno za svečane prilike. Vezanje kravate mnogim muškarcima predstavlja veliki problem.

Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Evropom u 17. stoljeću. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge evropske jezike pod sličnim nazivima.

Mnogi muškarci ne vole nositi kravate zbog osjećaja stezanja oko vrata, stoga je moguće opustiti čvor i nakon nekog vremena oslobodite se osjećaja nelagode.

Također, preporučuje se vezanje kravate u rukama, a na vratu se kravata samo zategne. Nepisano je pravilo da široki kraj kravate ne smije biti viši ili niži od dva centimetra od pojasa.

Jednostavan ili klasičan čvor savršen je za svakodnevno nošenje kravate u uredu, ali za formalni događaj bolje je odabrati elegantniji čvor.

Najjednostavniji način vezanja kravate je tzv. čvor. Najlakši se način naziva i četverostruki jer se izvodi u četiri pokreta.

Kako svezati kravatu:

  1. Postavite kravatu na vrat tako da je široki kraj lijevo i uski na desnoj strani

  2. Bacite široki kraj preko uskog kraja i omotajte dno

  3. Odmah okrenite vrh

  4. Spustite kraj kravate i poravnajte je, uspravite je i spustite dolje

  5. Podesite visinu i zategnite