Najčešće ljetno pitanje
0

Kako se riješiti celulita bez skupih tretmana?

Sarajevo-x.com
Celulit je jedan od najvećih estetskih problema s kojim se u životu suočava veliki broj žena. Žene vjeruju da se celulita mogu riješiti dijetom ili vježbanjem no istina je da su to tek preventivne mjere i da ne koriste mnogo ukoliko celulit već postoji, ističu stručnjaci.

Celulit je pojava sa kojom se susreće čak preko 80 posto ženske populacije, a radi se o nakupinama masnih stanica na području bedara, bokova, nadlaktica, stražnjica, nogu žena. Pojava celulita može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su genetski, ali i vezana je za čitav niz faktora kao što su trudnoća, hormonalni poremećaji, debljina, pušenje i alkohol.

Neki stručnjaci tvrde da se teže riješiti celulita ukoliko marljivo i uporno vježbate jer se takav celulit veže za mišiće i postaje manje vidljiv no i dalje je primjetan.

S druge strane, tzv. meki celulit je mnogo ružniji prizor za oko, ali ga se lakše riješiti putem odgovarajućeg pilinga i kreme za celulit uz lagane kućne vježbe.

Prilikom 'uništavanja' celulita nekim preparatom na bazi kofeina te citrusa koji daju tonus mišićima važno je prihvatiti i navike pravilnog uzimanja hrane i tekućine.

Važno je piti nekoliko čaša vode dnevno no ne previše jer voda može opteretiti organizam i usporiti rad bubrega. Kafu i alkohol treba izbjegavati, kao i životinjske masnoće.

Veoma je važno izbjegavati preslanu i začinjenu hranu jer so ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita. Umjesto slane hrane jedite voće i povrće bogato vitaminom C, kalijem i sumporom jer ove namrinice uklanjaju toksine iz organizma.

Isto tako, jako je važna svakodnevna masaža dijelova tijela koji su zahvaćeni celulitom. Važno je da masaža bude lagana jer se celulit nalazi odmah ispod kože i ne zahtijeva grubu masažu.