Niske temperature
19

Kako njegovati kožu ruku tokom hladnih dana

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hladni zimski zrak, osim kože lica, ponajviše isušuje osjetljivu kožu ruku. Kako biste ih zaštitili, ruke zimi njegujte kremom ujutro i prije odlaska na počinak.

Vrlo osjetljivoj koži pomoći će noćni tretman maslinovim uljem. Na ruke prije spavanja nanesite nekoliko kapi maslinova ulja, koje ste prethodno pomiješali s malo limunova soka. Međutim, tokom zimskih dana kožu ruku možete njegovati i drugim preparatima.

Zob

Zagrijte šoljicu zobenih pahuljica u pola šoljica mlijeka. Nakon što su kuhane, dodajte šećer pa ostavite da se mješavina zgusne i ohladi. Zatim je nanesite na nadlanice i ostavite da odstoji desetak minuta. Zob će umiriti nadraženu kožu, učiniti je mekšom i otpornijom na hladnoću, a mlijeko će, potičući uklanjanje mrtvih stanica kože, djelovati poput prirodnog pilinga.

Nakon što dobro isperete ruke, kožu nahranite kakaovim ili shea maslacem.

Lakovi su dobri, sir i riba još bolji

Osim laka zimi je preporučljivo upotrebljavati i učvršćivač za nokte. On će dodatno zaštititi nokte od pucanja i listanja. Međutim, kako biste i nelakiranim noktima osigurali zdrav izgled, hranite ih iznutra - jedite hranu bogatu kalcijem i vitaminom A.

Tokom zime ruke se kupaju u ružinoj vodici

Ružina vodica važan je dodatak zimske njege ruku. Da biste načinili losion, potrebno vam je 2/3 šoljice ružine vodice, 1/3 šoljice glicerina i kašike limunova soka. Izmiješajte sastojke, ulijte u tamnu bočicu i čuvajte na hladnome mjestu.

Med i mlijeko su prava zimska kupka za ruke

Ruke možete njegovati i kombinacijom maslinova ulja i meda, a smjesi maslinova ulja i limuna može se dodati i nekoliko kapi ricinusovog ulja. Omekšavanju kože ruku pomoći će i domaći losion od mlijeka.