Moda i ljepota
0

Kako izbjeći infarkt

Sarajevo-x.com
Većina nas ne može odoljeti ćevapima i dobrom bureku, ali ne sjećate se kada ste posljednji put prošetali kilometar-dva ili kako teretana izgleda iznutra. Pod stalnim ste stresom zbog posla i čitavu vječnost pokušavate skinuti pet kilograma. To vas čini odličnim kandidatom za infarkt.

Infarkt?! Ne, ne - to se dešava drugima. Ipak, niste upravu. Iako infarkt više nije stanje od kojeg se često umire, doktori i lijekovi mogu pomoći, ipak, da li je dobro dovesti se pred svršen čin. Pazite, oko 25% ljudi koji su umrli od iznenadnog srčanog udara prije toga nisu imali nikakvih simptoma.

Srčani udar se dešava kada je blokirana jedna ili više srčanih arterija te smanjuje ili u potpunosti zaustavlja dotok krvi u dijelove srčanog mišića. Ovom stanju obično prethodi nakupljanje masnoća ili plaka na stjenkama krvnih sudova. Kada te nakupine puknu, stvore ugrušak koji blokira arteriju.

Kada je dotok krvi smanjen ili prekinut na nekoliko minuta, ishod može biti fatalan.

Preventivna mjere

Kardiovaskularne bolesti su vodeće ubice razvijenog svijeta. Kardiolozi, doktori i nutricionisti tvrde kako vi imate moć da smanjite rizik od srčanog udara. Umjesto da tražite rješenja kad bude kasno, fokusirajte se na preventivne mjere koje su dokazane.

Za početak, promijenite način ishrane. U ishranu uvedite maslinovo ulje. Svaki dan po jedna supena kašika djevičanskog maslinovog ulja dnevno kao preljev za salatu ili kuhano povrće smanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Isto je i sa ribom koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Nekoliko jaja sedmično nije zabranjeno. Ni meso nije zabranjeno ako je kuhano. Možete jesti bademe, lješnjake, orahe i kikiriki, ali ne više od 100 grama dnevno.

Male porcije će pomoći da održite tjelesnu težinu, a i zdravlje. Mjerite hranu. Kada kuhate, recimo rižu, nemojte istresti pola pakovanja u vodu. Izmjerite porcije. I slobodno ostavite nešto na tanjuru. Bez obzira šta su vam vaši roditelji govorili, u zadnjem zalogaju nije snaga.

Zdrave navike

Srce će vam biti zahvalno ako se odmarate redovno i spavate koliko treba. Postoji veza između neredovnog sna i srčanih bolesti. Ako ne spavate dovoljno, izbacujete svoj biološki sat iz ravnoteže što uzrokuje povišeno lučenje adrenalina koji podiže krvni pritisak.

Vježbajte redovno. Ne mora to biti teretana ili intenzivni fitnes. Ujutro se obavezno razgibajte i istegnite mišiće. To može imati veliki značaj pri prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Provjeravajte redovno koliki vam je krvni pritisak, nivo holesterola i indeks tjelesne težine. Kada znate brojke, znaćete se postaviti prema sebi i svom zdravlju.