Manje gostiju
5

Još četiri dana do prestižnog Paris Fashion Weeka, kako će to izgledati u novim okolnostima?

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Još četiri dana ostalo je do prestižnog Paris Fashion Weeka, glamurozne manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj, kako dizajnera, tako i modnih sladokusaca.

Prošle godine organizacija je bila na nivou, međutim, s obzirom na koronavirus, ove godine će to biti dosta skromnije, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ipak, u okviru Sedmice mode u Parizu će se moći vidjeti revije vodećih brendova iz svijeta luksuzne mode, kao što su Dior, Hermès, Chanel i Louis Vuitton, piše WWD.

Modna organizacija Fédération de la Haute Couture et de la Mode objavila je da sarađuje s lokalnim vlastima te da će uvesti određene promjene u raspored, ukoliko za tim bude potrebe.

Dopušteni broj gostiju razlikuje se ovisno o mjestima, ali objavljeno je da će brendovi pozvati mnogo manje gostiju, tek oko 20-25 posto u odnosu na prijašnje sezone.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Podsjetimo, Guccijev kreativni dizajner Alessandro Michele u maju je najavio kako neće učestvovati na modnim događajima kako bi se pokazalo svijetu da i modna industrija promišlja o koronavirusu.

Saint Laurent je izrazio slično mišljenje, rekavši u aprilu da neće predstavljati svoju kolekciju unaprijed utvrđenim rasporedima. S druge strane, neki modni brendovi održali su online revije, poput Burberryja, a umjetnički direktor Diora održao je reviju bez publike.