Moda i ljepota
0

Jesti sporije zaista znači i jesti manje

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje je obezbjedilo prvi naučni dokaz da ako jedete sporije, manje ćete i jesti, a uz to ćete i uživati u obroku.

Žene su unijele 70 kalorija manje kada im je rečeno da sporije pojedu svoj obrok tjestenine sa sosom, u poređenju sa situacijom kada im je naloženo da što brže pojedu obrok. One su ocjenile obrok ugodnijim kada su jele sporije.

Kathleen Melanson sa Univerziteta Rhode Island u Kingstonu sprovela je istraživanje, kada je shvatila da uobičajena tvrdnja da sporije jedenje znači i smanjenje apetita, nikada nije naučno dokazana.

Ona i njene kolege su na 30 mlađih žena sprovele istraživanje, u kojima su ih podvrgli u dvijema situacijama jedenja paste u paradajz i povrtnom sosu sa parmezanom.

U prvoj posjeti laboratoriji učesnicama u istraživanju je naloženo da jedu velikom kašikom, bez pauziranja između zalogaja i što bržim tempom. U drugoj situaciji im je data mala kašika, te im je rečeno da prave pauze između zalogaja i da žvaču zalogaje 15 do 20 puta.

Kada su jele brzo, žene su dobijale u prosjeku oko 646 kalorija za 9 minuta, a kada su jele sporije, unosile su 579 kalorija za 29 minuta, navedeno je u rezultatima istraživanja.

Žene su se osjećale site i zadovoljne odmah nakon obroka, kao i jedan sat poslije, u slučaju kada su jele sporije.

Sporije hranjenje može doprinijeti gubitku težine, ili pomoći ljudima da održe zdravu težinu, zaključila je Melanson, navodeći primjer da osoba koja polako konzumira tri dnevna obroka može unijeti 210 kalorija manje od osobe koja ta tri obroka vrlo brzo pojede.