{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jeste li za masažu zmijama, izmetom, smrzavanjem?

S
31.1.2011. u 22:40
0
1
Jeste li za masažu zmijama, izmetom, smrzavanjem?
0
Jeste li za masažu zmijama, izmetom, smrzavanjem?
Masaže zmijama, maske za lice od ptičijeg izmeta i kriogene komore sa niskim temperaturama su nekome noćna mora, ali su također u nekim zemljama često korišteni tretmani koji se koriste u banjama širom svijeta.
Tretmani u banjama ne podrazumijevaju samo aromaterapeutska ulja i opuštajuću muziku. Nekoliko inovativnih tretmana koji su bazirani na lokalnim kulturama i običajima, bilo da se radi o hrani ili tradiciji, definitivno unose promjene u banje i doprinose zdravlju. Možda su ovi neobični tretmani smiješni i nelogični, ali su dokazano efikasni.

Banje u evropskim zemljama, kao što su Finska i Slovačka, gdje su zime duge i hladne, nude terapiju koja se naziva krioterapija. Obavlja se u kriogenoj komori u kojoj se temperature spuštaju do -120 Celzijusovih stepeni. U ovoj komori je nemoguće provesti više od nekoliko minuta, jer tolika hladnoća veoma brzo uzrokuje hipotermiju i smrt. Krioterapijom se eliminišu toksini iz tijela, te se ojačava imunološki sistem. Banja Haikko u gradu Porvoo u Finskoj je popularno odredište putnika koji žele da se opuste.

Drugi neobičan tretman podrazumijeva kupku za noge u kojoj ribe grickaju mrtve slojeve kože na vašim stopalima. Ovaj tretman potiče iz turskih banja, a prisutan je u mnogim zemljama svijeta. Međutim, ako želite potpuno uživati u ovom tretmanu, posjetite grad Sivas u Turskoj gdje doslovno možete plivati u prirodnim termalnim bazenima u kojima se nalaze ove ribe.

Banja Shizuka New York Day na Manhattanu je postala popularna 2008. godine kada je predstavljen tretman pod nazivom Geisha Facial, masku od ptičijeg izmeta. Osoblje banje tvrdi da izmet slavuja čini kožu sjajnom, da je liječi i podmlađuje uz pomoć prirodnih enzima i guanina koji koži daje biserni sjaj. Ptičiji izmet je pretvoren u prah i prečišćen UV zračenjem, kako se tretman ne bi gadio posjetiteljima banje. Tretman traje 50 minuta, a košta 180 dolara. Uključuje čišćenje lica, ekstrakciju pora, nježnu masažu i masku od ptičijeg izmeta.

Česi pivo shvataju veoma ozbiljno. Oni održavaju festivale piva, imaju mnoštvo pivara, pa čak se i kupaju u pivu. U Češkoj se nalazi banja koja u svojim tretmanima koristi pivo. Korisnici ove banje svoje tijelo potapaju u toplu i pjenušavu kupku od piva. Kupka se sastoji od kombinacije mineralne vode, piva i različitih sastojaka kao što su hmelj i kvasac. Ova banja se nalazi u Chodova Plani. Tretman ima ljekovite efekte na kosu, opušta mišiće, zagrijava zglobove i poboljšava imunološki sistem.

Banja u Zapadnom Izraelu nudi masažu koja se obavlja uz pomoć jedne od najopasnijih vrsta životinja. Radi se o masaži zmijama koje gmižu po leđima posjetitelja banje. Oni tvrde da zmije olakšavaju migrene i ublažavaju upalu mišića.

Tretman vatrom je tradicionalna kineska metoda akupresure koja ublažava desetine bolesti, od bolova u mišićima do respiratornih tegoba kao što je prehlada. Staklene čaše se zagrijavaju i stavljaju na tijelo posjetitelja banje, čime se stvara usisni efekat na koži. Zagrijavanjem se smanjuje pritisak unutar čaše čime se stvara usisni efekat. Rezultati tretmana izgledaju pomalo strašno, jer ostaju crvene masnice na mjestu gdje su postavljene čaše. Ovakvu uslugu nudi banja Oriental Taipan u Pekingu.

Čokoladna banja u hotelu Hershey u Pennsylvaniji nudi unikatno iskustvo čokoladnog tretmana, aromaterapiju i masažu protiv starenja. Tretman doslovno omogućava kupanje u čokoladi bez unošenja neželjenih kalorija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: