Ljepota iz kuhinje
10

Jeftina i efikasna prirodna njega od sastojaka koje imate kod kuće

T.T.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prirodni preparati za njegu mogu biti ekstremno skupi, pa zašto ne biste probali neke od ovih jednostavnih, prirodnih i jeftinih recepata za njegu lica, tijela i kose.

Osim kupovine, i pravljenje svojih prirodnih preparata za njegu kože također može biti avantura koja će vas skupo koštati.  Mnoga uputstva sadrže sastojke koje ili nemate ili su papreno skupi. Mi vam donosimo nekoliko recepata koji su jeftini, jer sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće, a veoma su efikasni.

Njega lica

Za jednostavno umivanje 2 kašićice šećera u prahu + 1 kašičica maslinovog ulja

Sve promiješajte, nanesite na lice i obrišite toplom krpom. Dobit ćete piling i nahraniti kožu. Izbjegavajte osjetljivo područje oko očiju.

Hidriranje kože

Kokosovo ulje je odlično kao hidratantna krema za lice i za tijelo. Prirodno je puno laurinske kiseline koja podržava kolagen i koža ga lako apsorbira. Čak i onima s masnom kožom i  kožom koja je sklona aknama prirodna antibakterijska svojstva kokosovog ulja bit će veoma korisna. Malo kokosovog ulja na komadu vate je, također, odlično sredstvo za uklanjanje šminke s očiju, čak i vodootporne maskare.

Osvježavajući tonik

1 vrećica čaja od mente + 1 vrećica čaja od kamilice

Izmjerite 4 kašičice ključale vode. Dodajte vrećice čajeva i ostavite krčkati 10 minuta. Pustite da se ohladi. Nakon što ste očistili lice, nanesite tekućinu vatom ili je prelijte u bočicu s raspršivačem i moći ćete je koristiti 2 do 3 sedmice.

Kamilica se često koristi kod ekcema i drugih stanja kože, jer djeluje umirujuće, a menta daje svježinu, navodi Permaculture.

Njega tijela

Piling za tijelo

Postoji mnogo različitih sastojaka koje možete koristiti za piling tijela, a koji pomažu u uklanjanju mrtve kože i povećavaju cirkulaciju krvi. Mi smo izdvojili dva.

Piling od kafe: 3 kašićice kafe (zapravo taloga od kafe koju ste popili) + 1 kašićica soli Pomiješajte ih i istrljajte po cijelom tijelu dok ste pod tušem. Temeljito isperite. Kada se primjenjuje lokalno, smatra se da kafa smanjuje pojavu celulita, jer zateže kožu i hrani je antioksidansima.

Piling od soli:  4 kašićice fine morske soli + 2 do 3 kašičice maslinovog ulja

Sve zajedno izmiješajte. Ako 2 do 3 kašičice maslinovog ulja nisu dovoljne, slobodno dodajte još kako biste dobili konzistentnu smjesu. Istrljajte cijelo tijelo dok ste pod tušem. Možda ćete se osjećati pomalo masno, ali kada se budete osušili ručnikom, osjetit ćete kako vam je koža mekana i hidrirana.

Krema za tijelo

2 šoljice kokosovog ulja + nekoliko kapi esencijalnog ulja (bilo kojeg)

Kokosovo ulje ubacite u mikser, dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja i mutite dok ne postane lagano i pahuljasto. Pripremite čistu teglicu, izlijte sadržaj iz posude u nju i vaša krema je spremna.

Njega kose

Za čišćenje i ispiranje

Je li vaša kosa suha, bez sjaja ili možda imate problem s pojavom peruti? Onda je ovo pravo rješenje za vas i sasvim je jednostavno napraviti. Što je potrebno od sastojaka?

2 kašićice jabukovog octa + 2 šoljice vode

Vodu i jabukov ocat izmiješajte i prelijte po vlažnoj kosi. Isperite (miris octa će vremenom ispariti, a ako ga baš ne želite koristiti, možete upotrijebiti svježe iscijeđen sok od limuna).

Jabukov ocat sadrži alfa hidroksilnu kiselinu koja pomaže dubinskom čišćenju folikule dlake od mrtvih ćelija i različitih kemijskih preparata. Jabukov ocat ne samo da uklanja prljavštinu i daje sjaj kosi, već uravnotežuje narušenu pH vrijednost vlasišta čime se sprječava nakupljanje ulja što čini kosu duže čistom i mekšom.