Odličan tretman
10

Je li akupunktura lica novi prirodni botoks

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tipičan tretman akupunkture lica obuhvata oko 40 igala u licu i 12 igala na tijelu. Iglice se ostavljaju u koži 20-25 minuta. Ovaj tretman postoji hiljadama godina, ali je u prošlosti bio rezerviran samo za više slojeve kineskog društva. No sada postaje sve dostupniji.

Treba napomenuti da ovaj oblik alternativne medicine nije bio vrlo široko proučavan, tako da nedostaju čvrsti naučni podaci. Akupunktura lica pomaže protiv starenja, jer pomaže u proizvodnji kolagena, što u teoriji znači da pomaže u liječenju i sprečavanju znakova starenja.

U suštini, fizički čin ubadanja igala u kožu uzrokuje mikrotraume na koži, što signalizira vašem tijelu da pošalje kolagen u to područje da ozdravi, a mikrotrauma također pomaže u poticanju protoka krvi i povećava brzinu ozdravljenja, što u konačnici daje sjaj koži.

No na pitanje da li je akupunktura lica prirodna alternativa botoksu, akupunkturisti kažu da akupunktura lica neće spriječiti kretanje mišića u vašem licu dok botoks, s druge strane, privremeno paralizira mišiće.

"Više volim kozmetičku akupunkturu, jer dobijate i druge prednosti za zdravlje, a opet, pojačavate vlastitu proizvodnju kolagena, koju ne dobijate uz botoks", rekla je Kacie Krecolowich dodajući da je vidjela odlične rezultate kod nekih klijenata.

Drugi akupunkturisti kažu da akupunktura lica može biti odlična opcija ako ne želite botoks, no dermatolozi nisu uvjereni da je redovan odlazak na akupunkturu lica vrijedan.

Osim svoje navodne antiaging pogodnosti, akupunktura lica pomaže da izliječite akne i bubuljice.