Moda i ljepota
0

Izrazi ljudskog lica nasljedni?

Sarajevo-x.com
Izrazi lica kada smo sretni, tužni ili ljuti mogli bi se prenositi iz generacije u generaciju, zaključak je izraelskog istraživačkog tima koji je otkrio zapanjujuće sličnosti facijalnog izražavanja među članovima porodice.

Rezultati ovog istraživanja koji sugeriraju kako bi različiti izrazi ljudskog lica mogli biti nasljedni, potvrđuju ideju o urođenoj prirodi facijalnog izražavanja Charlesa Darwina iz 1872. godine, koja se spominje u njegovom poznatom naučnom radu "The Expression of the Emotions in Man and Animals".

Kako bi testirali Darwinovu ideju, istraživači Univerziteta Haifa uporedili su facijalne izraze 21 dobrovoljca koji su slijepi od rođenja sa facijalnim izrazima njihove rodbine.

Intervjuirali su participante tražeći od njih da se prisjete uspomena kada su bili sretni, tužni, ljuti i zgroženi, a zatim su zabilježili njihove manerizme.

Također su testirali kakav izraz lica imaju kada su jako koncentrisani, te kada su jako iznenađeni i šokirani.

Kada su istraživači uporedili sve rezultate, otkrili su da je facijalno izražavanje učesnika i njihove rodbine gotovo identično, iako slijepi dobrovoljci nikada nisu vidjeli lica članova svoje porodice.

Najveća sličnost pokazala se u slučaju negativnih emocija.