London
0

Izložba u čast 60. rođendana prvog supermodela Twiggy

Sarajevo-x.com
Bila je nespretna, mršava tinejdžerka iz Londona s ogromnim očima i dječačkom frizurom. Sa 16 godina je Lesley Hornby, poznatija kaoTwiggy, postala "lice 1966. godine", zauzevši vodeću ulogu u modnom svijetu.

Možda je teško povjerovati da prvi svjetski supermodel uskoro puni 60. godinu, u čiju čast londonska Nacionalna galerija portreta priređuje izložbu fotografija "Twiggy: A Life in Photographs".

Retrospektiva njenog života pred fotoaparatom otvara se 19. septembra, na dan kad London Fashion Week slavi 25. godišnjicu postojanja, piše Daily Telegraph. Za postavku je zadužen Terence Pepper, kustos londonske Nacionalne galerije portreta posljednjih 30 godina.

"Tokom karijere imala sam priliku raditi s mnogim velikim fotografima, zato sam zaista uzbuđena što ću moći vidjeti toliko tih portreta na jednom mjestu, koji će se naći i u mojoj novoj knjizi. Zanimljivo je gledati kako se modna fotografija razvijala kroz moju karijeru. Nadam se da će ova izložba i moja knjiga dati ljudima priliku da vide fotografije koje su zabilježile trenutke u mojoj karijeri", rekla je Twiggy.