Moda i ljepota
0

Istraživanje: Vozači i rak kože

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istraživanje američkih naučnika sugerira da osobe koje provode mnogo vremena upravljajući automobilom imaju povećani rizik obolijevanja od raka kože, javljaju hrvatski mediji.

Istraživači sa univerziteta u Saint Louisu kažu da je za uočeno povećanje rizika odgovorna opetovana izloženost sunčevim zrakama koje prodiru kroz automobilsko staklo. Također, dodatno povećane izglede za razvoj raka kože imaju osobe koje u vožnji spuste prozorsko staklo.

Rezultati istraživanja se temelje na praćenju 898 ispitanika oboljelih od raka kože. Pokazalo se da je kod muških ispitanika prisutnost raka kože najčešća u područjima tijela koja su za vrijeme vožnje najizloženija ultraljubičastom sunčevom zračenju.

Mnogi od tumora kod sudionika istraživanja su bili posljedica kumulativne izloženosti suncu, a utvrđeno je i da je vrijeme provedeno za upravljačem automobila direktno povezano s povećanjem rizika za razvoj raka kože na lijevoj strani tijela, dodaju naučnici.

Većina prozorskih stakala automobila blokira B tip ultraljubičastih zraka (UVB) koji uzrokuje opekline, no ne i A tip (UVA) koji ima sposobnost dublje penetracije u kožu.