Moda i ljepota
0

Istraživanje pokazalo da je Atkinsova dijeta najefikasnija

Sarajevo-x.com
Žene koje su provodile Atkinsovu dijetu sa malim unosom ugljikohidrata u prosjeku izgubile više kilograma, nego žene koje su provodile ostale tri trenutno najpopularnije dijete, pokazali su rezultati istraživanja. Njihov krvni pritisak i nivo holesterola je također značajno opao.

Iako istraživanje koje je provedeno na univerzitetu Stanford ukazuje na prednosti Atkinsove dijete, kritičari tvrde da je gubitak kilograma korištenjem ove dijete i dalje veoma težak proces, a zadržavanje stanja izgubljene težine nakon završetka Atkinsove dijete još i teži.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su bile na Atkinsovoj dijeti izgubile u prosjeku 4,7 kilograma u periodu od 12 mjeseci, a za ostale dijete taj prosjek u istom periodu iznosi: 2,6 kilograma za žene na LEARN dijeti, 2,2 kilograma za žene na Ornish dijeti i 1,6 kilograma za one žene koje su pratile Zone plan gubitka težine.

"Dosta zdravstvenih profesionalaca, uključujući i nas je, ili odbacivalo vrijednost dijeta sa veoma umanjenim unosom ugljikohidrata ili je bilo veoma skeptično prema njima", kaže vodeći istraživač Christopher Gardner sa Centra za prevencijska istraživanja sa Stanforda u Kaliforniji.

Istraživanje je koštalo oko 2 miliona dolara, i provedeno je na 311 žena sa prekomjernom težinom, koje su bile u pred-menopauznom životnom razdoblju i koje nisu imale problema sa dijabetesom.

One su nasumično odabrane da u 12-mjesečnom periodu provedu jednu od četiri navedene dijete. Ove četiri dijete su odabrane da bi se pokrio cijeli spektar dijeta u pogledu unosa ugljikohidrata.

Atkinsova dijeta, koja je postala popularna 2001. godine novim izdanjem knjige "Dr. Atkins’ New Diet Revolution", je ubijedljivo najrigoroznija u pogledu unosa ugljikohidrata. Dijeta Zone, se fokusira za 40:30:30 odnos u unosu ugljikohidrata, proteina i masnoća. LEARN dijeta prati upute prehrambene piramide koju je definisao Odjel za poljoprivredu vlade SAD – malo masnoća i puno ugljikohidrata. Ornish dijeta, bazirana na knjizi "Eat More, Weigh Less", autora dr. Deana Ornisha, je dijeta sa velikim unosom ugljikohidrata i ekstremno niskim unosom masnoća.

Na kraju istraživanja, žene koje su provele Atkinsovu dijetu su imali veće smanjenje indeksa tjelesne mase, triglicerida i krvnog pritiska, u poređenju sa ženama iz ostale tri skupine. Isto tako, nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL), što predstavlja "dobri" holesterol u organizmu, se povećao više kod ovih žena nego u ostalim grupama.

Ipak, kritičari tvrde da istraživanje – koje je objavljeno u magazinu Journal of the American Medical Association – ne daje fer poređenje, jer se vrlo malo žena striktno pridržava dijete. Naime, one u grupi Atkinsove dijete su se najviše pridržavali pravila, jer je ta dijeta nije toliko rigorozna u pogledu ishrane. Dr. Arya Sharma, upravnica istraživačkog centra na univerzitetu McMaster, navodi da dijete kao što je Atkinsov plan su jednostavnije ljudima za provođenje, jer visok nivo proteina koji je preporučen dijetom čini ljude sitim.