Izmjerite ih pravilno
1

Istraživanja pokazala: Osamdeset posto žena ne nosi odgovarajuću veličinu grudnjaka

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nošenje neodgovarajuće veličine grudnjaka može dovesti do grbljenja, bolova u leđima, a često na koži ostaju i neugledni tragovi. Ono što su istraživanja pokazala jeste da nevjerovatno veliki broj žena, čak 80 posto, ne nosi odgovarajuću veličinu grudnjaka.

Daily Mail razgovarao je s Trudy Davis iz online trgovine grudnjaka 'Bras N Things Fitting' o tome na koji način žene mogu izabrati pravi grudnjak. Ona je napomenula kako žene često griješe kada kupuju grudnjak koji je iste veličine kao njihova majica.

Treba imati na umu da se u raznim životnim razdobljima mijenja cijelo tijelo pa tako i veličina korpica.

"Često možemo vidjeti da je koža oštećena ispod grudi, što se događa kad žene nose premale grudnjake koji se urezuju u kožu, a žene se zbog korpica koje ne pružaju podršku žale i na bol u ramenima, leđima i vratu, pogotovo žene s većim grudima", rekla je Adele Kershaw, dizajnerica ženskog veša.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ona je dodala da bi mjerenje grudi trebalo ponoviti svakih šest mjeseci, a ovo su stvari na koje biste trebali paziti kada kupujete grudnjak.

Kao prvo, da bi vam grudnjak stajao savršeno morao bi biti prave veličine. Mnoge žene iz neznanja kupuju premale ili prevelike grudnjake. Iz grudnjaka odgovarajuće veličine dio grudi ne smije ispadati (ako je premalen), niti smije biti previše prostora između korpice i kože (kao što je slučaj ako je prevelik).

Žene s velikim grudima trebale bi izbjegavati uske naramenice i paziti koliko stežu grudnjak oko leđa. Grudnjaci dolaze u različitim veličinama. Korpice se kreću od najmanje A, potom B, C, D, E do najveće F, a nakon što izaberete odgovarajuću korpicu izmjerite i obim grudi. Samo kombiniranjem ove dvije stavke imat ćete idealan grudnjak.