|

Islam kao inspiracija turskom dizajneru

Islam kao inspiracija turskom dizajneru
0
S
Sarajevo-x.com
27.2.2011. u 20:05
0
komentara
0

dijeljenja
Islam kao inspiracija turskom dizajneru Erkan Coruh (Foto: AFP)
Turčin Erkan Coruh prvi put se pojavljuje na sedmici mode u Milanu i to s kreacijama koje su inspirisale muslimanske haljine u Istanbulu, gradu u kojem je rođen.
Dok pregleda je li sve u najboljem redu sa njegovim modelima, za AFP priča o svom životu.

"Moje djetinjstvo i život u Istanbulu, mjestu gdje zapad susreće istok, utjecali su na sve što sam napravio. Međutim, moja inspiracija dolazi i od Boga, kojeg pokušavam reflektovati u svojim kreacijama. Kao Caravaggio, želim da naslikam sliku tamnog svijeta koji je odozgo osvijetljen", kaže Coruh, dizajner koji će u ponedjeljak imati priliku da se u ponedjeljak pokaže u Milanu.

U svojim kreacijama uvijek koristi ljudsku kosu, kojom prošiva dugmad ili prošiva rubove. To, po njegovom mišljenju, predstavlja duh ratnica, žena koje su ga dosad štitile na njegovom putu.

Rođen i odrastao u Istanbulu, Coruh je jedan od mnogih novih dizajnera koji predstavljaju svoje modele u Milanu, gradu koji daje priliku nekim od najboljih novih kreatora da pokažu svoje vještine.

Ovaj Turčin je postao poznat prošle godine, kada je predstavio kolekciju kontroverznog naziva "Allahovi muškarac i žena", koja prikazuje udruženu zapadnjačku modu sa islamskim haljinama.

"Nekim ljudima se nimalo nisu svidjele moje kreacije. Igrao sam se s idejom da žene pod burkom gube svoj oblik i identitet, a to je šokiralo mnoge, bilo im je previše islamski", kazao je dizajner.

Upravo za muslimanke koje žive u Evropi Coruh je kreirao jaknu u stilu Chanela, koja se transformiše u burku.

"Ne možete jednostavno zabraniti burku. Zašto onda ne pronaći novi način da je nosite, da izrazite svoju kulturu?", pita se on.

Neskladna vizija žena u crnim haljinama modernog kroja, čija su lica u potpunosti obavijena crveno-bijelim šalovima ili zakopčana iza debelih velova privukla je veliku pažnju modnih krugova u Italiji.

Coruhova druga kolekcija "Shirin", s kojom je osvojio prvo mjesto na takmičenju Voguea u julu, bila je posvećena iranskoj umjetnici Shirin Neshat i inspirisana njenim idejama o kontrastu između ženske ranjivosti i žena ratnica.

"Nazvao sam to 'traumatičnom elegancijom', konceptom koji podrazumijeva uzimanje komada zapadnog klasičnog stila i izazovnih novih tekstura i linija koje prikazuju borbu žene. Moje muze su stvarne žene koje teško žive, ali su i dalje elegantne", priča dizajner.

Nakon studija modnog dizajna na istanbulskoj likovnoj akademiji, Coruh se preselio u Milano, gdje je radio na usavršavanju i sarađivao sa nekoliko italijanskih brendova, prije nego što je 2009. pokrenuo vlastitu modnu kuću.

Na putu prema novim uspjesima, tvrdi: "Ovo je zlatno doba. Putovanje nije gotovo, ali ovaj trenutak je trenutak pobjede."
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.