{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islam kao inspiracija turskom dizajneru

S
27.2.2011. u 20:05
0
0
Islam kao inspiracija turskom dizajneru
0
Islam kao inspiracija turskom dizajneru
Erkan Coruh (Foto: AFP)
Turčin Erkan Coruh prvi put se pojavljuje na sedmici mode u Milanu i to s kreacijama koje su inspirisale muslimanske haljine u Istanbulu, gradu u kojem je rođen.
Dok pregleda je li sve u najboljem redu sa njegovim modelima, za AFP priča o svom životu.

"Moje djetinjstvo i život u Istanbulu, mjestu gdje zapad susreće istok, utjecali su na sve što sam napravio. Međutim, moja inspiracija dolazi i od Boga, kojeg pokušavam reflektovati u svojim kreacijama. Kao Caravaggio, želim da naslikam sliku tamnog svijeta koji je odozgo osvijetljen", kaže Coruh, dizajner koji će u ponedjeljak imati priliku da se u ponedjeljak pokaže u Milanu.

U svojim kreacijama uvijek koristi ljudsku kosu, kojom prošiva dugmad ili prošiva rubove. To, po njegovom mišljenju, predstavlja duh ratnica, žena koje su ga dosad štitile na njegovom putu.

Rođen i odrastao u Istanbulu, Coruh je jedan od mnogih novih dizajnera koji predstavljaju svoje modele u Milanu, gradu koji daje priliku nekim od najboljih novih kreatora da pokažu svoje vještine.

Ovaj Turčin je postao poznat prošle godine, kada je predstavio kolekciju kontroverznog naziva "Allahovi muškarac i žena", koja prikazuje udruženu zapadnjačku modu sa islamskim haljinama.

"Nekim ljudima se nimalo nisu svidjele moje kreacije. Igrao sam se s idejom da žene pod burkom gube svoj oblik i identitet, a to je šokiralo mnoge, bilo im je previše islamski", kazao je dizajner.

Upravo za muslimanke koje žive u Evropi Coruh je kreirao jaknu u stilu Chanela, koja se transformiše u burku.

"Ne možete jednostavno zabraniti burku. Zašto onda ne pronaći novi način da je nosite, da izrazite svoju kulturu?", pita se on.

Neskladna vizija žena u crnim haljinama modernog kroja, čija su lica u potpunosti obavijena crveno-bijelim šalovima ili zakopčana iza debelih velova privukla je veliku pažnju modnih krugova u Italiji.

Coruhova druga kolekcija "Shirin", s kojom je osvojio prvo mjesto na takmičenju Voguea u julu, bila je posvećena iranskoj umjetnici Shirin Neshat i inspirisana njenim idejama o kontrastu između ženske ranjivosti i žena ratnica.

"Nazvao sam to 'traumatičnom elegancijom', konceptom koji podrazumijeva uzimanje komada zapadnog klasičnog stila i izazovnih novih tekstura i linija koje prikazuju borbu žene. Moje muze su stvarne žene koje teško žive, ali su i dalje elegantne", priča dizajner.

Nakon studija modnog dizajna na istanbulskoj likovnoj akademiji, Coruh se preselio u Milano, gdje je radio na usavršavanju i sarađivao sa nekoliko italijanskih brendova, prije nego što je 2009. pokrenuo vlastitu modnu kuću.

Na putu prema novim uspjesima, tvrdi: "Ovo je zlatno doba. Putovanje nije gotovo, ali ovaj trenutak je trenutak pobjede."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: