Njega nije rezervisana za žene
0

I muškom licu trebaju krema, gel i piling

Sarajevo-x.com
Njega muškog lica neophodna je baš kao i njega ženskog jer muška koža nije nimalo otpornija na vanjske uticaje ili starenje.

'Muškarci se trebaju početi brinuti o koži lica dok uđu u pubertet jer koža pamti. Jednog dana, kad taj muškarac bude imao 45 godina, biće kasno za njegu. Postoji neki minimum njege lica kojeg se svaki muškarac treba pridržavati', kaže Gabriella Mattera, dermatologinja u jednom londonskom spa centru.

Stručnjaci ističu da svaki muškarac treba imati najmanje dva proizvoda za njegu lica, a to su gel za umivanje i hidratantna krema za lice.

'Većina muškaraca koristi samo sapun prilikom umivanja što isušuje lice i čini ga umornim, a poslije toga na lice ne nanose ništa. Još ukoliko pjene za brijanje ili losioni poslije brijanja sadrže neke agresivne sastojke, konačan rezultat ne može biti zadovoljavajući', dodaju kozmetičari.

Isto tako, muškarci trebaju i jednom do dva puta sedmično napraviti piling lica da bi odstranili odumrle stanice kože te dobili svježiji izgled, a stručnjaci ističu da je i muška koža kao i ženska četiri puta tanja u osjetljivom području ispod očiju, te da bi se i tom dijelu trebalo posvetiti malo pažnje.

Ukoliko imaju problema s masnom kožom, muškarci bi trebali koristiti i korektore, te kreme koje smiruju upalne procese na koži.